Skrot 2

10 000 tonn skrap samla inn

Den gratis innsamlingsaksjonen for landbruksskrot har utført nesten 7000 henteoppdrag og har samla inn 10 millioner kilo skrot. Nå følger danskene etter.

Publisert

Når vi studerer resultatene pr. 20. mars, finner vi Hedmark på topp med 2 478 tonn innsamla landbruksskrot. Østfold står bokført med 1 811 og Akershus med 1 745 tonn. Disse tre fylkene står aleine for seksti prosent av det totale skrotberget. Landbruksfylket Rogaland står ennå ikke oppført med noe tall. Det skyldes at aksjonen kom seint i gang der.

Vellykket opprydning

Høsten 2005 gikk en rekke organisasjoner sammen med Hold Norge Rent om etablering av en gratis innsamlingsaksjon for landbruksskrot. Norges Bondelag, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bygdekvinnelag, 4 H, Statskog, mfl. samarbeidet med Stena Metall for å få til en gratis innsamlingsordning. I november hentet Stena det første lasset med metallskrot i Maridalen i Oslo.

Du ringer..

Som landbruksskrot regnes kjøretøyer, apparater og større gjenstander av metall; harver, ploger osv. All henting av metall er gratis. Det er heller ikke noe krav om at metallet skal være helt ”reint”. Treverk og plast som er festet på metallet aksepteres, men hoveddelen av det du leverer må være metall. Du kan også levere farlig avfall som batterier, plantevernmidler, olje med mer. Landbruksskrotet hentes med bil, og skrotet må derfor ligge på en oppsamlingsplass ved bilveg. Ved å ringe 800 33 330 kan du melde inn og bli kvitt metallskrot.

Husk verdivurdering

Når man på en så enkel måte kan bli kvitt gammelt skrot, er det lett å foreta en skikkelig ”razzia” på garden. Men kanskje bør ikke alt bli til spiker. Bruk litt tid på å vurdere skrotet ditt. Kanskje er det maskiner og utstyr som kan ha historisk verdi. Om du ikke ønsker å ta vare på dette sjøl, finnes det en rekke organisasjoner og enkeltpersoner som mer enn gjerne overtar utstyret med sikte på oppbevaring og restaurering. Kanskje finner du småting og mindre maskiner som det også kan være artig å ta vare på både for deg og seinere generasjoner på garden. Men da bør det oppbevares på en skikkelig måte og ikke forsøple kulturlandskapet.

Danskene tar etter

Nå kan bønder på Fyn og ved Århus bestille gratis henting av skrot. Det skjer når Dansk Landbrug innleder miljøkampanjen ”Rene Landskaber”.Fyn og Århusområdet er valgt som forsøksområder i de neste tre månedene. Etter at resultatene fra denne perioden foreligger, vil kampanjen etter alle solemerker ådømme også omfatte flere regioner i løpet av høsten. Planen er at hele landet skal være dekket i januar 2008.Dansk landbruk gjennomfører skrotkampanjen i samarbeid med Stena Jern & Metal. (Kilde: Landbrugsavisen)

Powered by Labrador CMS