Bedre Gardsdrift 3/2017

I det nyeste Bedre Gardsdrift blir hver og en av de ni trinnløse firerne vi har testet behørig omtalt. I tillegg finner du Maskinleieprislista 2017 og mye annet nyttig lesestoff.

Publisert

Bedre Gardsdrift 3/2017 er nå på vei ut til abonnentene. Her får du et innblikk i hva du kan lese om:

Leder: Den problematiske plasten
«Unger som vokser opp i dag har større sjanse for å se rundballer på jordene enn beitende kyr. Kanskje er det ikke så rart at rundballer har fått så mange fantasifulle navn. Traktoregg, gardsmallows, kumatpakke. Men om disse hvite gigantperlene som ligger utover landet innbyr til fantasifull ordlek, er det stadig flere som setter dem i halsen. Bokstavelig talt.»
Les lederen her

Småsmart

Sjølmodifisert spissplog
SØR-TRØNDELAG/NERSKOGEN: Pål Rudolf og Ola Vik driver stort med brøyting på Nerskogen. Den ene brøyteskyssen, en Massey Ferguson 7618 Dyna-VT, kjører med en sjølmodifisert spissplog i front.

Flere andre smarte løsninger

Produksjon: Potet

Søker CO2-svar med sensor
HEDMARK/SØR-ODAL: Chipsprodusenten Maarud har satt i gang CO2-målinger i potetlagre i håp om å redusere nivået av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Til kamp mot akrylamid
Friterte potetprodukter har blitt utpekt som en versting når det gjelder akrylamid, men produsentene kan ta mange grep for å redusere nivået.

Gardsanalyse

Lønsam lidenskap
SOGN OG FJORDANE/NAUSTDAL: Odd Vonen har vore heiltids sauebonde i 30 år. Sterk lidenskap gir gode resultat i fjøsen. Moderate investeringar sikrar at det blir att inntekt.

Gardsdrift

Ammeku gir jobb for to
AKERSHUS/ENEBAKK: Ved å starte opp med ammeku har Jørgen og Camilla sikret arbeidsplass på garden for begge to.

Verksted og vedlikehold

Slik gikk det da vi testet DAB-montering
Vi har tidligere vist hvordan du bytter til ny DAB-radio. Nå har vi testet det viktigste av alt, nemlig antennemonteringen.

HMS: Brannvern

Møtt med flere feilmeldinger
ØSTFOLD/RØMSKOG: Når servicetekniker Kjell Bjerketvedt ankommer garden til Helene Jovall Dahl, er det ting som tyder på at det blir litt mer enn den årlige servicen.

Maskiner og teknikk

Mer kontroll med sete bak
SØR-TRØNDELAG/MELDAL: Avant R35 er lettkjørt, kompakt og smidig, men ingen mester på komfort, erfarer Leif Anders Wold.

Det kan bare Lillebror
HEDMARK/NORD-ODAL: Med en av markedets minste hogstmaskiner, en 28 år gammel Lillebror, tynner Ole Arne Holth skogen sin selv. Forsiktig tynningshogst i flere omganger er det beste for skogen, mener han.

Bilag: Maskinleieprislista 2017

Normal prisauke
Jamt over er prisutviklinga stabil og grei. Men særleg to prisar er verd å legge merke til: Treskinga går opp, og manuell arbeidskraft er enda meir opp.

Bedre Gardsdrifts prisindeks 2013–2017

Store oversikter:
Leigekøyring, inkl. traktor og førar
Utleige av arbeidskraft
Maskinleige for enkeltmaskiner og reiskapar

Bedre Gardsdrifts hurtigguide 2017
30 av dei viktigaste leigekøyringsprisane. Alle prisar er middelprisar, eks. mva. Prisen kan typisk vere 20 til 30 prosent lågare eller 20 til 40 prosent høgare, og stundom enda meir.

Traktortest: Ni trinnløse firere

Gode, men ikke perfekte
I denne utgaven blir hver og en av de ni trinnløse firerne vi har testet behørig omtalt. Så kan du selv vurdere hvilke egenskaper som er viktigst for deg.

Testen startet med en introduksjon, samt førernes rangering, i BG 1/2017. I BG 2/17 tok vi for oss tema for tema og presenterte tekniske data. Denne gangen står de individuelle vurderingene for tur. Resultater fra kuldekammeret og vurderinger av traktorenes vinteregenskaper, samt mer om bruk av frontlaster, kommer i senere utgaver av Bedre Gardsdrift. som er viktigst for deg.

Vi har testet:

  • Fendt 516 Vario S4 ProfiPlus
  • Valtra N154 Eco Direct
  • John Deere 6130R AutoPowr
  • CaseIH Maxxum 145 CVX
  • Massey Ferguson 6716S Dyna-VT Exclusive
  • New Holland T6.175 AutoCommand
  • Claas Arion 550 Cmatic
  • McCormick X7.460 PowerPlus VT-Drive
  • Kubota M7-151 KVT

Over 18 sider i denne utgaven kan du lese om hver enkelt av traktorene.

Bondejuss

Hvem har ansvaret?
Det kan oppstå skader i en bolig etter visning og salg, men før en overtakelse. Hvem skal da ta kostnaden ved en utbedring?

Messe: SIMA 2017

Valtra-show på Sima
FRANKRIKE/PARIS: På ei messe hvor de helt store nyhetene uteble, stjal Valtra medieshowet med sin nye A4-serie.

Ny og større Valtra S
Effekten er over 400 hk, og den har nytt armlene med ny kjørespak og ny terminal.

Flere nyheter fra messa

Veteranen

Stihl 140
Månedens veteran bærer navnet Stihl, et navn som vanligvis forbindes med motorsager og andre små redskaper. Traktoren står utstilt på museet ved Stihls fabrikk i Waiblingen i Tyskland.

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS