FFI og Yeti Move AS har utviklet et system som gjør det mulig å få en ubemannet traktor til å følge et annet kjøretøy.
FFI og Yeti Move AS har utviklet et system som gjør det mulig å få en ubemannet traktor til å følge et annet kjøretøy.

Tester førerløs traktor i kolonnekjøring

Målet med prosjektet er å gjøre det mulig for Forsvaret å bruke førerløse traktorer i kolonnekjøring ute i felt.

Publisert

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Yeti Move AS og Valtra. Transportkolonner kan være et utsatt mål i stridssammenheng og ofte består kolonnen av flere kjøretøyer og sjåfører. Forsvaret ønsker å redusere antall sjåfører som utsettes for fare til et minimum.

Med kamera som øyne

Derfor har FFI og Yeti Move AS utviklet et system som gjør det mulig å få en ubemannet traktor til å følge et annet kjøretøy. Det er kun det forreste kjøretøyet som er bemannet. Lignende systemer er allerede testet i forbindelse med brøyting av flyplasser og på vals i veiarbeid. Systemet fungerer på den måten at kjøretøyet foran, i dette tilfellet lastebilen, har en QR-kode bak. Traktoren har et kamera montert høyt oppe på frontruta og skal ved hjelp av det kunne følge bilen foran. Mye av den teknologien som brukes er innebygd i traktoren fra fabrikk. Det systemet som her er montert på traktoren består av et kit med blant annet et kamera, to antenner og en datamaskin. Med opplåsningskoder fra Valtra kan systemet kontrollere styring, gass og bremser på traktoren gjennom canbus-systemet.

Kameraet er plassert høyt oppe på frontruta
Kameraet er plassert høyt oppe på frontruta

Traktoren er allsidig

Både det norske og det finske forsvaret har fått øynene opp for traktoren de siste åra. Det mange grunner til det. Det at du enkelt kan skifte mellom redskaper gjør traktoren godt egnet til mange oppgaver i Forsvaret, for eksempel brøyting, veivedlikehold og ikke minst transport. Den er langt mer allsidig enn et spesialbygd kjøretøy, som gjerne er beregnet for kun en spesifikk oppgave. En traktor kan du bruke hele året.

– Traktoren er en allsidig maskin som er godt egna i terreng og på skogsveier. Den kan trekke lass og den kan rydde miner. I tillegg blir den masseprodusert og den rimelig om vi sammenligner med et pansret kjøretøy, sier John Emil Halden i Yeti Move AS.

Testtraktoren er en Valtra T234 med trinnløs transmisjon. Bakpå henger en krokløfthenger fra FMG og et transportflak Krokkasser har lånt ut til prosjektet.

Sensorer er neste steg

Per dags dato er det ingen sensorer som kan følge med på eventuelle hindringer rundt traktoren. John Emil opplyser at neste steg er å få til dette. Slik det er nå bruker systemet 4G og 5G signaler der det er mulig, men de jobber også med å få til en løsning som bruker autostyringa på traktoren.

Prosjektet er altså foreløpig i en testfase. Snø og forsvar er selve inngangen, men det er også gjort prosjekter med veivals. I tillegg blir det jobbet med å få til noe på hjullaster. Et naturlig spørsmål når det kommer til førerløse kjøretøy er ansvarsforhold. John Emil forteller at det finnes ikke noe regelverk som omfatter dette, men at de må søke om tillatelse for hver enkelt test. Ifølge han er det ikke noe problem å få innvilget søknaden for tester så lenge du har en god plan på sikkerheten. Testinga skjer jo også på lukket område.

Fakta om Yeti Move AS:

Yeti Move AS ble startet i 2015 av Øveraasen AS og teknologiselskapet Semcon. I 2016 inngikk de en avtale med Avinor og vinteren 2017-18 ble den første demoen av autonomt brøyteutstyr kjørt. Husqvarna kom inn som tredje eier i 2019 for å bruke teknologien på selvkjørende gressklippere. Selskapet består av 12 ansatte i dag.

Powered by Labrador CMS