Nå blir det EU-kontroll på traktor

Primærnæringa kan slippe unna, men hva med leiekjøring?

Publisert

Fredag kom det melding fra Statens vegvesen om at traktorer med en hastighet over 40 km/t vil bli lovpålagt EU-kontroll fra 2021, akkurat som biler.

Det er først og fremst snakk om traktorer som brukes til arbeid eller transport på offentlig vei.

- Har du traktor som bare brukes på offentlig vei i egentransport i primærnæring, kan du få unntak fra kravet om kontroll, uttaler avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Henning Harsem, i meldinga.

Men hva med for eksempel leiekjøring, spør vi da, og tar en telefon til Harsem.

- Formålet fra EU er å beskytte transportnæringa. Det er de som nærmest benytter traktoren som lastebil, dette skal ramme. Når det kommer til leiekjøring er vi veldig i grensesona, man må spørre seg om det er en del av gardsdrifta, sier Harsem.

- Hvis du for eksempel transporter møkk fra et sted til et annet for en bonde, og tjener penger på det, så må vi begynne å diskutere litt. Men så kan det jo være at transporten ender på jordet, da blir det et annet sprøsmål igjen, sier han.

Det blir en egenerklæringsløsning som baserer seg på at bonden skriver et egenerklæringsskjema om at lasten han har med seg går under primærnæring. Harsem opplyser om at de er stadig i kontakt med interesseorganisasjonene på begge sider av bordet for å finne en best mulig løsning. Det er mange detaljer som gjenstår, blant annet rundt dette med leiekjøring.

Traktorene skal inn til kontroll for første gang etter fire år, deretter annenhvert år.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS