Interessen for ammeku er stor om dagen. Lønnsomhet i drifta avhenger i stor grad av rimelig oppstalling.

Rimelige fjøs med kreative løsninger

Det er mulig å bygge fjøs uten at det koster flerfoldige millioner kroner. Vi har besøkt fem gardbrukere som har brukt alternative løsninger for å få et fjøs som passer både driftsform og lommebok.

Publisert

De fem fjøsene er svært forskjellige, men vi ser det er noen trekk som går igjen:

  • De enkelte brukerne har lagt ned stor egeninnsats
  • De bygger kaldfjøs i tre
  • Det er liten grad av mekanisering
  • De er ikke redde for utradisjonelle planløsninger
  • De finner nye bruksområder for eksisterende produkter

I neste nummer av Bedre Gardsdrift får du en grundigere presentasjon av dem fjøsene.

Kreativt for kjøttfe

Vi har besøkt tre ammekuprodusenter som har valgt tre helt ulike løsninger. I Hedmark har et ferskt gardbrukerpar bygd ut fjøset skritt for skritt etter hva lommeboka har tillatt. En okseoppdretter i Sør-Trøndelag som ville utvide med ammeku, har klart å bygge nytt både ammekufjøs og kalvefjøs til godt under to million kroner til sammen. Og i Østfold har en bruker ordnet seg både besetning og enkel oppstalling for en drøy halv million kroner ved å bygge til på gamlelåven.

Patentert byggemetode

Men vi har ikke bare sett på ammekufjøs. Vi tar også turen innom en mjølkebonde som benyttet seg av to rundbuehaller da han trengte ungdyrfjøs. Vi tør likevel tippe at de færreste har sett for seg måten han har tatt dem i bruk på.

I tillegg har vi vært i Rogaland der et lokalt sagbruk har utviklet en ny byggemetode. De første sauefjøsene der denne metoden er tatt i bruk er allerede oppført, og i løpet av året skal det første ammekufjøset bygges. I BG nr. 5 ser vi både på metoden og besøker et av sauefjøsene.

Kun i bladet

Reportasjene fra de fem gardene finner du kun i bladutgaven av Bedre Gardsdrift.

Er du ikke abonnent? Hvis du skynder deg å tegne abonnement innen fredag 23. juni, rekker du å få med deg BG nr. 5 og temanummeret for fjøs.

Eksklusivt for Bedre Gardsdrifts abonnenter

Reportasjene kommer på trykk i papirutgaven av vår, og vil derfor kun være tilgjengelig for Bedre Gardsdrifts drøye 17 700 abonnenter.

Er du ikke blant disse, er det kun en ting å gjøre: Klikk her og bestill et abonnement! Og vær rask, det er ikke lenge til adresselista for temanummeret gjøres klar!

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS