Verste juli på ti år

Juli var en berg- og dalbane for Eik Maskin. Massey tygger innpå Valtra, og Fendt taper stort.

Publisert

Det ble registrert 156 nye traktorer her til lands i juli, mot 171 i fjor. Etter forrykende tall i mai, og gode i juni, har traktorregistreringene virkelig møtt veggen. Fellesferien merkes godt på traktorstatistikken. Det gjør den hvert år, men juli måned i år er den dårligste på ti år.

Det man kanskje bør merke seg er at etter finanskrisen slo til i Europa, ble det registrert 168 traktorer i juli 2009. Ringvirkningene etter verdensøkonomien smuldret opp varte også helt til juli året etter, hvor det ble registrert 189 traktorer. Juli 2017 ser altså verre ut enn under en av moderne tids største økonomiske kriser.

John Deere, Valtra, Fendt og Claas er blant merkene som går tyngre om dagen. Det går både opp og ned for Eik Maskin og AGCO-konsernet. Massey Ferguson er lysglimtet i juli, akkurat som i juni. Etter juni hadde de, på bronseplass, registrert 267 traktorer, 32 stykk bak Valtra. Finnene har derimot sviktet i juli, og Massey puster de i nakken, bare 20 traktorer bak. Fortsetter dette er Massey snart forbi, men kommer nok ikke opp på nivå med John Deere som ligger 88 traktorer foran. Det ble registrert eksakt like mange John Deere i juli i år som i fjor (31), men de ligger langt bak tallene for januar-juli 2016.

Julis store taper, og det store minuset i boka hos Eik Maskin, er Fendt. Det er registrert 7 Fendt i juli, mot 24 i fjor. Altså under en tredjedel fra fjoråret. Av de mest populære merkene er det også Fendt som ligger an til å bli taperne for hele 2017. De ligger an til en nedgang på 37 prosent fra 2016, 76 traktorer bak fjoråret.

I 2006 starta Bedre Gardsrift, som første norske tidsskrift, registreringsstatistikk for traktor kvar månad på nett. Som regel har vi vore klare om kvelden, når vi får tala få Opplysningsrådet for vegtrafikken på epost, og lagt ut både statistikk og kommentar før midnatt, sånn pluss/minus. Unikt for Bedre Gardsdrift er at vi har luka bort slikt som ikkje skal reknast som traktor. Til dømes hjullastarar eller veterantraktorar.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS