Bilder: Magnus Mo Opsahl
Bilder: Magnus Mo Opsahl

Grimme med toraders trehjuling

Dette har du neppe sett før. Grimme presenterte mandag en trehjuls potetopptaker.

Publisert

Grimme har i disse dager pressetreff på Grimme Hof utenfor Bremen. Der skulle de presentere flere av nyhetene som verden skal få se under Agritechnica i Hannover i november.

SE260s storebror

De har i forkant teaset voldsomt på nettstedet Big5. Der har de lagt ut små utsnitt av bilder av det som skal være fem store innovasjoner. Under pressetreffet på Grimme Hof holdt Grimme fortsatt kortene tett til brystet, og ville bare vise deler av det som Big5 dreier seg om. Om hvilke maskiner du vil finne disse innovasjonene, ville de derimot ikke si noe om.

Den nye opptakeren går under navnet EVO 290, til tross for at det står SE260 på siden. Den bygger nemlig på kroppen til 260, men tankstørrelsen er økt med 50 prosent, fra seks til ni tonn.

Større tank, men vil skåne meitemarken

Den har selvsagt noen flere nyvinninger ved seg. Det mest iøynefallende er antallet hjul. På høyre side ser den ut som en ordinær potetopptaker med et hjul like under risbeltet som er på retur, men går du rundt finner du et ekstra hjul foran det som sitter på den vanlige akslingen. Dette er for å kompensere for de tre ekstra tonnene i tanken. Kontaktflaten øker med 65 prosent, men om det hjelper meitemarken vil nok mange si seg uenig i. Spesielt da dette er gjort med tanke på bløte og tunge forhold. Det ekstra hjulet skal også gi opptakeren mer stabilitet når tanken er løftet.

På demomaskinen som ble kjørt utenfor Grimme Hof satt det 710-dekk på ekstrahjulet og 800-dekk på «hovedhjulene». Et alternativ Grimme kan levere er 750-dekk på de to venstrehjulene, og 1000-dekk på høyrehjulet.

Den nye opptakeren hadde noe annet spennende under skjørtet. Det kan du lese om i Bedre Gardsdrift nr. 7 mot slutten av september.

To x torader = Ventor

Den er lite interessant for norske bønder, men maskinentusiastene vil trippe på tærne når de ser den. Den nye Ventor 4150 er Grimmes nye fireraders selvgående potetopptaker. Det er ikke noe nytt i seg selv, disse har vært rundt i Europa lenge. Men akkurat årets utgave har en masse nytt.

Tidligere har en fireraders Grimme vært en fireraders potetopptaker. Det er den ikke lengre. Ventor 4150 er nemlig to toradere som er skvist sammen, i utgangspunktet i hvert fall. Fra inntaket til sorteringsbeltet (som ikke kan brukes til sortering) er to og to rader fullstendig adskilt. Fire rader med poteter forenes ikke før de havner på beltet som fyller tanken.

Den nye Ventor har altså to sett med første- og andre belte, risbelte, tottebelter og alt annet. Tottebeltene foldes til og med inn når maskinen skal transporteres. Det samme gjør tanken som har en kapasitet på svimlende 15 tonn, og som uvanlig nok tømmes på høyre side. Hjulutrustningen er heller ikke blyg, med to 900/70 R32 foran og to 900/60 R38 bak.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS