Glyfosat er det aktive virkestoffet i Roundup.

Avstemningen om glyfosat utsatt

Mattilsynet melder at EU-Kommisjonen har valgt å avlyse dagens planlagte avstemning om en fornyet godkjenning av glyfosat.

Publisert

EUs faste komité for planter, dyr, næringsmidler og fôr har i sitt møte den 18. og 19. mai utsatt avstemning om regodkjenning av glyfosat. Enkelte medlemsland ville vente til glyfosat er ferdig vurdert i det europeiske kjemikaliebyrå (ECHA).

EU-Kommisjonen vil komme med et nytt forslag til vedtak, og det er mulig at glyfosat får forlenget godkjenning til ECHA er ferdig i 2017.

Om glyfosat får forlenget godkjenning, vil medlemslandene også gi forlenget godkjenning for glyfosat-holdige plantevernmidler.


Glyfosat

Glyfosat er det klart mest brukte plantevernmiddelet i Norge. Middelet brukes særlig til bekjempelse av kveke ved ensidig korndyrking. Spesielt i forbindelse med redusert jordarbeiding er det behov for økt kjemisk ugrasbekjempelse. Glyfosat er et meget veldokumentert plantevernmiddel.  

Glyfosat inngår i en rekke preparater og er det virksomme stoffet som har klart størst bruk i Norge. Per mars 2012 er det 26 godkjente glyfosatpreparater. Av disse er 12 godkjent for bruk i hobbyhager. Den gjennomsnittlige årlige omsetningen av glyfosat fra 2007 til 2011 var ca. 300 tonn, av totalt ca. 750 tonn plantevernmidler.

(Kilde: Mattilsynet)

Powered by Labrador CMS