For å bli en bedre rådgiver for bonden, må den bankansatte kunne mer om landbruk. Foto: colourbox.com

Bankfolk skal lære om landbruk

Både Nordea og Jyske bank skal på skolebenken for å høyne kompetansen sin om dansk landbruk, slik at de er beredt til å møte bondekunden.

Publisert

Det er den danske rådgivningsinstitusjonen SEGES, som er en brobygger mellom forskningen og det praktiske landbruket, som skal stå for opplæringa. Den raske strukturutviklinga i det danske landbruket stiller stadig nye krav til næringas samarbeidspartnere. Dette har fått flere danske banker til å kontakte SEGES for å få hjelp til å utvikle kompetansen innen landbruk.

Skal møte bonden godt forberedt

I første omgang er det en gruppe rådgivere fra Nordea og Jyske bank som skal tas i skole. De skal lære om hvordan landbruket hele tida utvikler seg, noe som stiller krav til rådgiverne i bankene. Dette innebærer at de bankansatte hele tida må holde seg oppdaterte for å kunne samarbeide best mulig med sine landbrukskunder. Derfor har flere banker inngått samarbeid om kompetanseutvikling med SEGES Akademi, skriver rådgivningsinstitusjonen på sine hjemmesider.

Bankene har ulike behov

Kursene som bankrådgiverne skal gjennom er skreddersydd etter behovene og ønskene til bankene. Hovedvekta for alle kursene ligger imidlertid på kompetanseutvikling, noe som skal gjøre bankrådgiverne i stand til å gå inn i en god og konstruktiv dialog med bonden. Jyske bank legger størst vekt på arbeidet med en god strategi for landbruksbedriften, mens Nordea har fokus på forståelsen av produksjonen i landbruksvirksomheten.

Viktig sparringpartner i strategiarbeidet

Utdanningskonsulent i SEGES, Kristine Simoni Faurholt, som har vært med på å utvikle kursene, opplever at bankene virkelig har et brennende ønske om å gi bonden god landbruksrådgivning.

- Mange garder blir stadig større og får flere ansatte. Derfor legger Jyske bank for eksempel vekt på behovet for å kunne legge en strategi for virksomheten. Landbruksrådgiverne i banken skal kunne motivere kunden til å utarbeide en strategi, hvis denne ikke allerede har det, samt å utfordre bonden på strategien hvis strategiarbeidet allerede er i gang, sier Faurholt.

Har høy X-faktor

Nordea har allerede begynt på undervisningen, mens Jyske bank begynner nå i august. Begge disse to første kursene ventes å være ferdige innen utgangen av året.

SEGES er sikre på at de har meget kompetente folk og at de kan tilby bankene en kunnskap som ingen andre besitter. Utdanningssjefen på SEGES Akademi, Karen Teglund er ikke snauere enn at hun påstår at de har en egen X-faktor innenfor landbruket. Sjøltilliten er det ikke noe i veien med der-i-gården!

Powered by Labrador CMS