Deutz-fahr 7250 2
Deutz-fahr 7250 2

Svenskene skal få kjøre i 50

Fra neste år får svenskene sannsynligvis lov å kjøre i 50 km/h med traktor.

Publisert

Fra neste år kan danske og svenske bønder kjører fortere med traktor på veg.

Nylig ble det kjent at danskene vil øke makshastigheten for traktorer fra 30 til 40 km/h. Nå vil også svenskene at traktorne skal kjøre fortere på veg, men der økes hastigheten fra 40 til 50 km/h, hvis riksdagen ikke sier nei.

Mens det i Norge stilles spesielle krav til å kjøre 50 km/h, vil det være nok med vanlig førerkort for bil, klasse B, for å gjøre det samme i Sverige. Med andre ord stilles det i utgangspunktet strengere krav til føreropplæring i Norge enn Sverige for å kjøre 50 km/h-traktor.

Kravet om førerkort klasse B, gjelder imidlertid kun så lenge traktoren ikke brukes i yrkesmessig trafikk. Der traktoren utfører godstransport mot betaling, på linje med lastebil, kreves det førerkortklasse C eller CE. Med andre ord stilles det strengere krav til føreropplæring og kunnskap i Norge enn Sverige.

Forslaget fra den svenske transportstyrelsen har så langt blitt tatt godt i mot, skriver Jordbruksaktuellt.

I Sverige får saktegående kjøretøy kjøre på vegskulederen, også der det er heltrukken linje. Det unntaket vil ikke gjelder 50 km/h-traktorer, som kun får kjøre på vegskulderen på veger uten heltrukken linje.

"

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS