Braut er verdens mest populære okse blant de røde rasene. Foto: Atelier Klingwall
Braut er verdens mest populære okse blant de røde rasene. Foto: Atelier Klingwall

Årets okse har 300 000 avkom i 29 land

NRF-oksen Braut 10177 er kåret til «Årets okse 2015» på The Dairy Crossbred Blog. Det er andre gangen Braut tar hjem tittelen.

Publisert

Første gang Braut ble Årets okse var i 2013. Det er bønder over hele verden som ga sin stemme til Braut, som dermed sikret seg den gjeve tittelen for andre gang, skriver Geno på sine hjemmesider.

Uhildet kåring

The Dairy Crossbred Blog er en populær blogg innenfor krysningsmiljøet. Den er ikke tilknyttet noe spesielt selskap eller rase, men opprettet for at bønder skal kunne dele sine erfaringer med bruk av forskjellige stoferaser og okser i krysningsavl.

Kalver lett og mjølker mye

Braut har blitt kåret til den beste avlsoksen blant de røde rasene i flere land, inkludert Nederland, Storbritannia og USA, og han har nærmere 300 000 avkom over hele verden. Han gir svært fruktbare døtre som kalver lett, har få dødfødsler, mjølker mye, har sterke bein og gode jur.

Topper lista for sæd-eksport

Braut er født i august 2002 hos Torbjørg og Ommun Braut på Jæren. Men sjøl om han begynner å dra på åra, produserer Braut fortsatt sæd for det utenlandske markedet og han har utkonkurrert flere av sine sønner og sønnesønner. Oksen er eksportert til 29 land, og målt i antall solgte doser totalt er han den NRF-oksen det er eksportert mest sæd av gjennom tidene. Som et bevis på dette har Braut mottatt Genos eksportpris hele fem ganger.

Powered by Labrador CMS