Fendt 200
Fendt 200

Agco skviser Claas i Tyskland

Tre uker etter at svenske Lantmännen gir Claas fyken til fordel for Agco, skjer det samme hos Tysklands tredje største samvirkeorganiasjon.

Publisert

Fendt og Agco skviser ut Claas både i Skandinavia og Tyskland.

RWZ Rhein-Main eG (RWZ) er Tysklands tredje største landbrukssamvirke og dekker både tradisjonelt landbruk, vindyring og grønnsaksproduksjon. RWZ har 2700 ansatte fordelt på 200 avdelinger, hovedsaklig i Sør-Vest Tyskland.

I tillegg til Claas, har RWZ i 75 år tilbud Fendt til sine kunder, og selger årlig 450 vingårdtraktorer fra Fendt. Det er mer enn 10 prosent av markedet av denne typen traktorer i Tyskland.

Avtalen med Agco innebærer at Agco blir eksklusiv leverandør innen sine produktområder, og at RWZ skal selge alt som Agco tilbyr av traktorer, høstemaskiner og redskap. Salget skal skje gjennom to kanaler, med Fendt og Challenger i den ene, og Massey Ferguson og Fella i den andre. Både MF og Valtra skal skal også selges av selvstendige forhandlere. Fendt og Challenger skal tilbys over alt, mens RWZ skal selge de andre merkene i utvalgte regioner samt via private forhandlere, opplyser RWZ.

Ifølge Agco er dette et langt skritt videre i deres mål om å selge Fendt og Massey Ferguson i to eksklusive distribusjonskanaler.

Dette betyr at Claas i løpet av tre uker har fått to kraftige knyttneveslag av Agco. Dermed er det ikke bare i Norge og Sverige Claas må få plass en ny organiasjon, men også i store deler av hjemmemarkedet Tyskland. Hvordan dette påvirker prosessen i Norge vites ikke, men det må unektelig gjøre vond for Claas, ikke minst økonomisk. Trøsten for Claas er at RWZ har hatt et begenset salg av høstemaskiner i tysk målestokk, med kun 20 snittere og 80 skurtreskere i et godt år, ifølge Agrar Technic.

At Agco-sjef Martin Richenhagen har en fortid hos Claas, setter nok en ekstra spiss på det som skjer.

Powered by Labrador CMS