Glad vi ikke solgte kvoten

Kjell og Tone Flaten i Førde var nære ved å selge melkekvoten i 2010. Modernisering av hverdagen ga ny motivasjon.

Publisert

Kjell og Tone var lei av å være deltidsbønder med en produksjon på beskjedne 56 000 liter og jobb ved siden av. Likevel valgte de å fortsette, mest fordi de så at de fire barna trivdes godt med gard og dyr. Gamlefjøset fra 1958 fikk seg ei oppgradering og et lite påbygg, og det ble investert i skinnebane for melkeanlegget.

– Hverdagen ble så mye bedre at jeg fikk ny motivasjon, sier Kjell.

I 2015 dukket det opp en mulighet til å leie en god del jord, og de begynte å tenke på ny utviding av båsfjøset. Innovasjon Norge ville ikke bidra med støtte til dette.

– Derfor begynte vi å tenke løsdrift og robot, sier Kjell

Velger norsk

Nyfjøset har 42 liggebåser og egen sinkuavdelinng. Bygget er satt opp av betongelement fra Førde sementvarefabrikk. Takstoler og byggematerialer ble også kjøpt lokalt.

– Vi bønder må støtte det lokale næringslivet og velge norske leverandører selv om det av og til koster noen kroner ekstra, mener Kjell.

De hentet inn tilbud fra tre forskjellige leverandører av fjøsinnredning. Pristilbudene var nokså like. En leverandør hadde kun utenlandske varer å tilby og bruker mye arbeidskraft fra Øst-Europa. De ble raskt valgt bort.

– Vi endte opp med innredning og robot fra Reime fordi de hadde den største andelen norskproduserte varer. Innredninga fra Reime er solid. Vi valgte fangfronter, og jeg liker løsningen med at du kan åpne stengespila både oppe og nede, sier Kjell.

Brukerundersøkelse om melkeroboter

Han er en av de som har besvart brukerundersøkelsen vår om melkerobot. Hva han og andre brukere mener om de ulike melkerobotene, kan du lese mer om i Bedre Gardsdrift nr. 1/2020. (Ikke abonnent? Du rekker fremdeles å få med deg utgaven om du abonnerer nå.)

Hverdagen i nyfjøset er mye bedre. Produksjonen er nå oppe i 297 000 liter, og totalt har familien Flaten 110 storfe.

Tenk positivt!

– Folk spør av og til om jeg angrer på at jeg bygde nytt fjøs, men jeg svarer at det jeg angrer mest på er at vi ikke bygde tidligere. Vi bønder har en tendens til å snakke negativt. Det er ikke bra.

Kjell har merket seg at det den siste tida har vært mye snakk om Jarlsberg, kvotesalg, veganere, og slakterinedleggelser.

– Det vil alltid være noe å henge seg opp i. Det viktigste for oss er at vi har en hverdag vi trives i, og det ser ut til at to av barna er interesserte i å ta over garden når den tiden kommer. Men før det ser jeg fram til mange gode år som gardbruker, sier Kjell.

Powered by Labrador CMS