Vi har i en årrekke hatt gruppetester av traktorer. I år har vi istedet testet traktordekk. Første del får du nå, i Bedre Gardsdrift nr. 1.
Vi har i en årrekke hatt gruppetester av traktorer. I år har vi istedet testet traktordekk. Første del får du nå, i Bedre Gardsdrift nr. 1.

Prøving og testing

LEDER: Fra i år av skal vi by på omfattende prøvekjøringer i annethvert nummer, som et supplement til de faste testene våre.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift nr. 1/2020.
Bli abonnent du også

De siste åra har Bedre Gardrift brukt store ressurser på tester, ikke bare i kroner og ører, men også i tid, menneskelige ressurser og i sider i bladet. Det skal vi fortsette med.

Det er flere grunner til at vi har valgt denne prioriteringen. For det første tror vi selvsagt at dette er godt stoff for deg som bonde og entreprenør. For det andre har vi selv en brennende lidenskap for alt som har med landbruksteknikk å gjøre. Spesielt de omfattende testene, der vi tester flere traktorer eller redskaper opp mot hverandre samtidig, er interessante, for sammenligningen gjør det enklere å oppdage styrker og svakheter hos den enkelte.

Og den tredje, og minst like viktige grunnen, er at vi ønsker å ettergå det bransjen selv hevder om produktene. Er de så bra som selvrosen i reklamene vil ha det til? Er oppgitte hestekrefter til å stole på? Og hvor brukervennlige er egentlig de enkelte funksjonene?

For å få dette til har vi i flere år samarbeidet med utenlandske kollegaer. Det anerkjente tyske bladet Profi bidrar jevnlig med solide tester. I tillegg er Bedre Gardsdrift med i en nord-europeisk testgruppe sammen med de fremste bladene innen maskinteknikk i Danmark, Finland og Nederland.

Mens samarbeid på tvers av landegrensene har en rekke fordeler, har det én stor ulempe, og det er at jordbruket i Norge ikke er helt sammenlignbart med det som drives f.eks. i Danmark og Tyskland. Det betyr at vi iblant kunne ønsket å se nærmere på traktorer som ikke er like aktuelle for våre mer hestekreftkrevende samarbeidspartnere.

For å gjøre noe med dette vil vi fra i år av by på prøvekjøringer i annethvert nummer. Her skal vi bl.a. ta for oss traktormodeller og -størrelser som er særlig aktuelle for det norske markedet. I tillegg vil vi en gang iblant se nærmere på mer kuriøse merker eller modeller blant de vi finner hos norske forhandlere. Dette blir et supplement til de faste testene våre, og vil være atskillig mer omfattende prøvekjøringer enn de vi får gjort f.eks. som jurymedlemmer i Tractor of the Year når vi prøver de nyeste modellene på en åkerlapp i Europa. Traktorene vil bli prøvekjørt i reelle landbruksoppgaver og over flere timer og skal gi grunnlag for å si noe om komfort, brukervennlighet og fordeler og ulemper i den daglige bruken. Den første av disse større prøvekjøringene får du allerede i denne utgaven.

Det er imidlertid ikke den eneste nyheten i år. Vi har i en årrekke hatt gruppetester av traktorer. I år har vi valgt å gjøre noe annerledes: Vi har testet traktordekk. Første del får du nå, neste del kommer senere i vår.

Se video fra dekktesten her!

Og som om ikke det er nok, byr vi på en større test av et jordbruksredskap ut på vårparten. I tillegg har vi planer om en helt ny serie som vi tror vil falle i smak hos alle dere som liker både og Småsmart-spalten og vedlikeholdssakene våre. Akkurat hva det er, får du vite først litt senere. Kanskje avslører vi det allerede i neste nummer?

Powered by Labrador CMS