Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

David mot Goliat

LEDER: Tendensen er klar. Statens overgrep mot lokalsamfunn og små bedrifter blir stadig flere og stadig mer graverende. Nei, vi snakker ikke om ulv, sjøl om også det er et eksempel på hvordan storsamfunnet valser over lokale interesser.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 1/2017.

Ett annet eksempel er de nye gebyrreglene som Skatteetaten har innført med virkning fra årsskiftet. Det er ikke grenser for iver etter å straffe personer som er litt seint ute med å levere søknader, selvangivelse, lønns- eller momsoppgave.

Tusenlappene forsvinner fort dersom du somler med innrapportering til det offentlige. Det kan du lese mer om på side 70 i Bedre Gardsdrift 1/2017.

Har du for eksempel fire sesongansatte og innrapporterer lønn tre uker etter frist, må du punge ut med en ekstraregning på 8820 kroner. Purring får du ikke.

Reaksjonen er den samme enten det er snakk om små eller store bedrifter. Rettferdig vil noen si, men vi er ikke enig. Det er blitt altfor mange rapporteringer som rammer bønder og små bedrifter urimelig hardt.

Det kan fort bli i meste laget med nye skatteregler, dyrevelferd, miljøkrav, hms-krav og juridiske spørsmål. Du må også kunne dokumentere så å si alt du gjør. I tillegg skal du være agronom, økonom, tekniker, snekker og helst også byråkrat. En feilføring i en søknad eller en forsinket innlevering kan bli skjebnesvanger. Tabbekvote er et ukjent begrep.

I større bedrifter er det folk som kan spesialisere seg på papirflytting, men for enkeltmannsforetak er det verre. Sjølsagt kan en regnskapsfører hjelpe, og tidligere var også landbrukskontoret en nyttig støttespiller, men også her er papirbunkene eller datafilene i ferd med å vokse seg for store.

Regjeringspartiene har ofte tatt til orde for at det skal bli enklere å forholde seg til offentlige regelverk og at de skal bli mindre byråkrati.

Vi må dessverre slå fast at det er det motsatte som skjer. Når byråkratiet øker, blir det enda mer informasjon å forholde seg til. Skattebetalerne blir møtt med knallharde frister, men de offentlige etatene ruger i månedsvis og noen ganger i flere år før de kommer med tilsvar. Da kommer det til gjengjeld en papirbunke som kan gi deg bakoversveis. Sjøl får du en svarfrist på noen uker dersom du er heldig. Dette kan ikke betegnes som noe annet enn et overgrep. Å slåss mot en slik overmakt er rett og slett umulig.

Vi mener naturligvis ikke at det er greit at bønder somler, ikke klarer å overholde frister eller for den saks skyld unnlater å innrapportere lønn, men det er lov å bruke et visst skjønn. I dagens elektroniske samfunn burde det også være mulig å innføre en ordning der du får en påminnelse på telefon eller nett.

Slik situasjonen er nå, blir nyetablerte klemt i hjel i den offentlige kverna, før de får testet sine gode ideer. Dette gjelder så vel i landbruket som i andre næringer. Er det slik vi vil ha det nå når oljeeventyret snart er snipp, snapp ute?

Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 1/2017 her

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS