Økologiske kyllinger klarer seg fint uten narasin, viser en kartlegging gjort av NORSØK. Foto:colourbox.com

Narasin ikke nødvendig

Det er lite sjukdom og ikke merrkbar økt dødelighet i økologisk kyllingproduksjon sammenliknet med konvensjonell. Og det uten narasin.

Publisert

Det er forbudt å benytte tilsetningen narasin i økologisk produksjon for å forbygge koksidiose og andre tarmsjukdommer. Derfor har det vært antatt at det er mer sjukdom og bruk av antibiotika i økologisk kylling- og kalkunproduksjon.

Økologiske kyllinger mer robuste?

En kartlegging NORSØK (Norsk senter for økologisk produksjon) har gjennomført viser imidlertid at det ikke er registrert økt bruk av antibiotika i de økologiske besetningene. Noe av årsaken kan være at økologiske driftsmetoder stiller krav til mer plass, mindre flokker, utendørsopphold og tilleggskrav til fôret.

Narasin på veg ut

– Vi må slutte å bruke antibiotika i kyllingfôr, sier forsker og veterinær Kristin Sørheim ved Norsk senter for økologisk landbruk til nettstedet forskning.no. Hun mener bruk av narasin i kyllingproduksjon lenge har vært et feilspor.

Mange frykter at bruk av narasin i Norge kan føre til økt antibiotikaresistens. Men som vi har lest har næringa sjøl tatt initiativ til å fase ut bruken av narasin.

Powered by Labrador CMS