Slik ser
Slik ser "operasjonssentralen" ut i Agrirouter for bonden.

Krone og Lemken samarbeider om førerløs traktor

Den autonome traktoren yter 230 dieseldrevne hestekrefter.

Publisert

De to tyske redskapsprodusentene har plutselig blitt traktorprodusenter. Enn så lenge dreier det seg kun om noen enheter som har vært i testing, og testingen vil fortsette gjennom den kommende vekstsesongen. Så langt har de fått prøvd seg med harv, plog, slåmaskin, samlerive, sprederive og såmaskin.

Krone og Lemken har hatt med seg noen tyske maskinstasjoner for å teste den førerløse traktoren.
Krone og Lemken har hatt med seg noen tyske maskinstasjoner for å teste den førerløse traktoren.

Noe sånt kan enn så lenge virke fjernt, men de to tyske produsentene ser ut til å ha planer om å få traktoren på markedet innen relativt kort tid.

Redskapen styrer

I følge Lemken og Krone, skiller deres traktor seg ut fordi den styres av redskapen, og ikke motsatt. Ved hjelp av TIM (Tractor Implement Management) og Isobus kommuniserer og samhandler redskap og traktor. Dette skal videre føre til et optimalt resultat, for eksempel etter slåmaskinen eller plogen.

Naturlig nok har traktoren, eller redskapsbæreren, en rekke sensorsystemer. Dette skal sikre arbeidet og omgivelsene.

Traktoren er utstyrt med trepunkt, men skal også håndtere slepte redskaper.

Alt kan overvåkes og styres av bonden via nettet og kommunikasjonskanalen Agrirouter.

Mer realistisk størrelse

Traktoren har en dieselmotor, men kraften overføres elektrisk ut til hjulene og kraftuttak. Den skal da yte 170 kW, eller 230 hestekrefter.

Grunnen til at traktoren ble bygget med såpass høy effekt er at Lemken og Krone mener det er mest realistisk å ta i bruk noe på denne størrelsen. Mange andre autonome redskapsbærere og roboter ligger gjerne en del lavere i effekt, og det vises da til at det må gjøres voldsomme omveltninger i resten av maskinparken for at bøndene skal kunne bruke bærere i de lave effektklassene.

Powered by Labrador CMS