Her er den nye Claas Lexion

Endelig kan vi fortelle dere om nye Lexion og dens forbedrede treskeverk.

Publisert

I juli fikk Bedre Gardsdrift titte på den nye generasjonen Claas Lexion på en gard i Frankrike. Vi fikk dessverre ikke fortelle dere om den før i dag, men her kan du lese de viktigste detaljene rundt de nye treskerne fra Claas. En mer utfyllende artikkel får du i Bedre Gardsdrift nummer 6 som kommer mot slutten av august.

I følge Claas selv er 2/3 av alle komponenter byttet ut eller forbedret i forhold til forrige generasjon Lexion. Den nye serien har fått firesifret betegnelse. For eksempel har du nå 5400 som skal tilsvare Lexion 650 i kapasitet. Flere av treskerne i den nye generasjonen er selvsagt litt vel store for norske forhold, men siden hele Lexion-serien fornyes vil vi også finne modeller som passer norske kornåkere. Totalt er det nå 23 modeller i Lexion-serien, 13 hybrid-treskere og 10 med ristere.

Nytt treskeverk

Claas hevdet at dette var deres største treskenyhet på 25 år, altså siden Lexion ble lansert i 1994. Dette hovedsakelig på grunn av APS Synflow som er navnet på deres nye og forbedrede treskeverk.

APS Synflow består av en akselerator fremst, deretter den ordinære slageren, men så kommer det en slager til før det kommer en siste valse som skal spre halmen jevnere ut på risterne. I hybrid-treskerne er det mye likt, men du mangler selvsagt den siste valsen som sprer halmen utover risterne. Den første slageren er dimensjonert opp fra 600mm i diameter på forrige generasjon til 755mm i den nye. Slageren har også fått to slagerjern ekstra, fra 8 tidligere til 10 nå.

Broarealet starter under akesleratoren og varer helt til innunder den andre slageren. Dermed har broarealet økt betydelig, og samtidig blitt flatere for å forbedre flyten. Claas hevder at det nye treskeverket har en 25 prosent kapasitetsøkning i forhold til forrige generasjon Lexion. Kapasitetsendringen skal merkes best under vanskelige forhold. På hybridtreskerne skal kapasiteten være økt med ti prosent, blant annet på grunn av at de har gått opp fra tre til fire rotorflapper.

Illustrasjon: Claas
Illustrasjon: Claas

Diverse oppdateringer

Nytt er det at også de minste Lexion-treskerne nå kan leveres med TerraTrac, altså beltedrift. Det samme gjelder kjølesystemet Dynamic Cooling og viftesystemet Jet Stream som skal øke kapasiteten på soldkassa på grunn av en turbineffekt. Den minste Lexion blir nå kalt 5300 og har en korntank på 10 kubikk. Den største blir hetende 8900TT og har 18 kubikks korntank, 790 hestekrefter og kan komme med skjærebord opptil 13,8 meter. 5000- og 6000-serien er ristertreskere, 7000 og 8000 er hybrider.

Nytt av året er også at laserpiloten, altså styreautomatikken, er flyttet fra hver ende på skjærebordet til midten av hyttetaket. Det skal gjøre autostyringen mer presis. Bedre Gardsdrift får opplyst at en 5400 veier rundt 1,5 tonn mer enn en 650 på grunn av oppdateringer og oppdimensjonering av blant annet skruer og elevatorer.

Den nye generasjonen Lexion vil komme for salg i 2020, men kan ses for første gang av allmenheten på Agritechnica i november.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS