God grønnsaksjord er nå gull verd. Foto: colourbox.com
God grønnsaksjord er nå gull verd. Foto: colourbox.com

Leie av grønnsaksjord mest opp

Jordleieprisene økte for alle typer jord fra 2015 til 2016. Prisøkningen var størst for grønnsaksjord – spesielt i Rogaland og Trøndelag.

Publisert

Det viser den årlige undersøkelsen av jordleieprisene i kommunene som landbruksdirektoratet foretar. I år er grunnlaget enda bedre i og med at det nå er 36 flere kommuner med enn i fjor. Totalt har 257 kommuner svart på henvendelsen fra direktoratet.

Økning over hele fjøla

Årets undersøkelse viser økning i leieprisene totalt, men at det er ulik utvikling i forskjellige deler av landet. Som sagt var prisene gode for jord til grønnsaksproduksjon. Men også prisene på jord til korndyrking hadde en stor økning fra 2015 til 2016.

Rogaland har de høyeste leieprisene

Stort press på arealer i enkelte områder i Rogaland og Trøndelag fører til ekstra høye priser i noen kommuner. Leieprisene i Rogaland ligger høyest i landet for de fleste produksjonsformer, bortsett fra jord til grønnsaks- og potetdyrking. Der troner Trøndelag øverst.

Betaling i naturalia

Betaling i form av motytelser/naturalia er ikke så vanlig som før, men fortsatt skjer det i Trøndelag og nordover. Ved utleie til beiter er gjerdehold brukt som motytelse. Andre motytelser kan være snøbrøyting og ved.

Se alle tall og grafer her

Powered by Labrador CMS