Traktorstatistikken: Kubota i fritt fall?

Kubota ligger an til sitt dårligste år siden 2012.

Publisert

Kubota hadde et veldig bra år på norsk jord i fjor med totalt 84 registreringer, I 2016 hadde de så vidt halvparten, nærmere bestemt 45 traktorer. I år ser det derimot dystert ut. I stedet for å seile på fjorårets suksess har Kubota sunket, om ikke til bunns såer det ikke langt unna. Så langt har Kubota registrert 21 traktorer, det er ikke bare dårligere enn i fjor, men de ligger også 11 traktorer bak det de hadde etter august 2016 også. Du må faktisk helt tilbake til 2012 for å finne et dårligere år for Kubota. Da hadde de 19 til og med augustmåned, og endte opp med en total på 27 traktorer det året, Med de forutsetningene som vi har i år, med tørke, fôrkrise og nedslakting, er det vel helelr tvilsomt om vi får en registrerings-boom som i fjor. Dermed kan realiteten for Kubota bli at de ikke kommer opp på halvparten av det de registrerte i fjor. Men vi skal selvsagt ikke avskrive de fullstendig heller.

Nå har vi tidligere skrevet at både Massey Ferguson og New Holland sliter om dagen. MF har falt 27 prosent i forhold til de åtte første månedene i fjor. New Holland har falt 33 prosent. Her er det prat om langt flere traktorer enn i Kubotas tilfelle, men rent prosentmessig bør varsellampene hos Svenningsens og Kubota-forhandlerne lyse langt rødere enn hos MF og New Holland.

Vi kommer antageligvis til å se noen elendige måneder på traktormarkedet nå mot slutten av året. Tørken ser enda ikke ut til å ha kommet seg inn i registreringsstatistikken, men at den kommer det er helt sikkert. Så langt ligger 2017 faktisk foran 2016. 2017 ble det beste traktoråret siden 2013, mye takket være en voldsomt god høst. Den høsten får vi ikke i år - tvert i mot.

Men det er ikke bare sørgelige tilstander i traktorbransjen heller. I tillegg til å ligge bedre an enn i fjor, leverer John Deere og Valtra knallsterkt. Valtra hadde rekordår i fjor, og ligger nå 58 traktorer foran det igjen. John Deere på sin side ser ut til å være i en egen liga i år, med 576 registreringer mot 430 så langt i fjor. Det skal dog sies at det nok har kommet en del 5R-traktorer inn nå som ble forsinket i 2017.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS