Robottraktorene fra Yanmar skal kunne operere helt eller delvist autonomt.

Yanmar oppgraderer robottraktoren

Japanske Yanmar øker presisjonen på de førerløse traktorene.

Publisert

I Norge er Yanmar mest kjent for å levere motorer til båter, men de har også en landbruksavdeling.

Denne avdelingen har de siste årene jobbet med robottraktorer, eller førerløse traktorer du kan bruke som slave ved siden av hovedtraktoren. I 2019 lanserte de Robot Tractor YT5113A for salg i Japan, og nå kommer de altså med en oppgradering.

Det er fire modeller i serien av robottraktorer, YT488A, 498A, 4104A og 5113A, som strekker seg fra 88 hk til 113 hk.

RTK og flere frekvenser

Yanmar YT 5113A.

Oppgraderingene dreier seg hovedsakelig om større presisjon i form av nye signaler og redusert hastighet.

Tidligere fikk traktoren signaler både fra en GNSS-satellitt og en basestasjon. Nå er det ikke lenger behov for en basestasjon. I stedet benyttes virtuell referansestasjon (VRS), som bruker RTK-løsninger, slik at basestasjon blir overflødig.

Ved å motta signaler fra tre ulike frekvenser fra GNSS-satellitten skal flerfrekvensantenna sikre trygg drift selv om den ene frekvensen blir forstyrret. I tillegg skal posisjonstiden være redusert med 75 prosent, slik at arbeidet kan begynne kort tid etter at traktoren er på jordet. Det skriver Yanmar i en pressemelding.

I tillegg til dette er altså laveste hastighet redusert slik at traktoren nå skal kunne gjennomføre presisjonsoppgaver som tidligere ikke var mulig. Traktoren kan nå operere med så lav hastighet som 0,5 km/t.

Større bruk, eldre bønder

I Japan har behovet for autonome maskiner presset seg fram som en følge av større bruk og aldrende befolkning i landbruket. De siste åra har det blitt mer og mer vanlig med større bruk etterhvert som mindre garder blir slått sammen til en, ikke ulikt utviklingen vi har sett i Norge hvor snittbruket blir stadig større. Samtidig har det blitt færre hender i landbruket i Japan uten tilstrekkelig nyrekruttering, og det har ført til at markedet for selvgående maskiner øker.

Den nye traktorserien blir lansert i april, og foreløpig er den kun tilgjengelig i Japan. Når det gjelder salgstall, sier en representant for Yanmar til Bedre Gardsdrift at de for øyeblikket ikke går ut med salgstall for traktorene.

Powered by Labrador CMS