Siste tilskuddet av elektriske traktorer er Monarch fra USA.
Siste tilskuddet av elektriske traktorer er Monarch fra USA.

Den er elektrisk og kjører seg selv

Nystartede Monarch har lansert det som de hevder skal være verdens første førerløse elektriske traktor.

Publisert

Det er Monarch Tractor fra USA som står bak nyvinningen som du enten kan kjøre som en vanlig traktor eller velge å la den kjøre alene takket være det nyeste innen autonom teknologi. Traktoren kan utføre forhåndsprogrammerte oppgaver uten fører, eller den kan følge en arbeider i jobb ved hjelp av interaktive automatiseringsfunksjoner som Skygge-modus. For å hindre ulykker er traktoren utrustet med en rekke sikkerhetsfunksjoner for å hindre påkjørsler.

Traktoren lærer underveis

Traktoren er 100 prosent elektrisk og har en kontinuerlig effekt på 30 kW (40 hk) og en kortvarig toppeffekt på 55 kW (70 hk). Den kan benytte eksisterende redskap, men kan også kobles til neste generasjon med smarte redskap.

Traktoren er også utrustet for å lære mens den jobber. Hver dag den er i drifta på jordet samler den inn og analyserer 240 gigabytes med data den får fra sensorer og kamera. Gjennom maskinlæring kan traktoren fordøye denne dataen og utvikle stadig mer presise analyser jo lenger den går.

Dataen kan brukes til alt fra å justere redskapene underveis til å vurdere nåværende vekstfase eller estimere framtidig avlingsnivå. Dette er igjen data som brukeren mottar på telefon. Her kan du få opplysninger om alt fra traktoren selv til oppdatering av værforhold og rapporter og analyser om drifta.

Mange forhåndsbestillinger

Selskapet hevder at de med dette ikke bare tar for seg problemer rundt bærekraft og miljø, men også mangel på arbeidskraft, i ett enkelt kjøretøy

– Med intelligens, teknologi og sikkerhetsfunksjoner viser Monark Tractor vei i omstillingen av landbruket, sier Praveen Penmetsa, administrerende direktør for Monarch Tractor, ubeskjedent.

Traktoren er leveringsklar fra neste høst, men den har allerede rukket å vinne flere priser og utmerkelser. I USA koster traktoren US $ 50 000, som tilsvarer rundt 435 000 kroner, og produsenten hevder å ha mottatt flere hundre bestillinger allerede. Traktoren har etter det vi kjenner til per i dag ikke forhandlere i Norge.

Intet slektskap

Folk som er glade i veterantraktorer drar kanskje kjensel på navnet, men dagens Monarch Tractor må ikke forveksles med Monarch Tractor som startet traktorproduksjon i 1916 i. Datidens merke ble for øvrig innlemmet i det som skulle bli et av utgangspunktene for Agco, Allis Chalmer, i 1928. De må heller ikke forveksles med OTA Monarch og Monarch Singer, som ble produsert i England rett etter krigen.

Dagens Monarch Tractor ble derimot grunnlagt for ett år siden, i desember 2019, og springer ut fra Motivo Engineering, som selv bare er ti år gammelt. Traktoren tar for øvrig utgangspunkt i Harvest, en traktor som ble utviklet av nettopp Motivo.

Powered by Labrador CMS