Én maskinfører og én planteoperatør betjener Plantma X med sine to plantearmer. Foto: Plantma
Én maskinfører og én planteoperatør betjener Plantma X med sine to plantearmer. Foto: Plantma

Plantemaskin har bestått testen

Den svenske plantemaskinen Plantma X har til nå i år satt ned over én million skogplanter.

Publisert

Siden i april i år har plantemaskinen vært i sving i skogene i Bergslagen og Södra Nordland, skriver produsenten Plantma på sine hjemmesider.

Testing av maskinen foregår i samarbeid med Sveaskog og Svenska skogsplantor. To arbeidslag med tre personer i hvert har holdt det gående fra tidlig morgen til sein kveld.

Planter 60 mål om dagen

Her kan du se maskinen i aksjon.

Til ATL kan den daglige lederen i Plantma fortelle at maskinen på en god dag uten maskintrøbbel kan nå over seks hektar og at sju av ti planter havner på rett plass og i rett dybde.

Fortsatt er det noen barnesjukdommer som må kureres og enkelte slitedeler får en hard medfart. Det gjelder særlig på planteaggregatet som støtes i bakken opptil 15 000 ganger om dagen.

Tre sekund mellom plantene

Maskinen består av en konvensjonell hogstmaskin og en plantemaskin med to armer. Mellom de to går det et markberedningsaggregat.

Hele ekvipasjen veier 24,5 tonn og er 11 meter lang, 3,09 meter brei og 3,85 meter høy. Hver arm kan gjøre et planteforsøk hvert tredje sekund. Plantemagasinet rommer fra 10 000 til 20 000 planter avhengig av størrelsen.

Produsenten har et ønske om å framstille en pilot-plantmaskin til, noe som fortsatt ikke er avgjort.

Powered by Labrador CMS