Den traktormonterte appelsinhøsteren har full fangst i seilet. Vi får bare håpr ingen av appelsinene har havnet i appelsinkassa til fruktbutikken.

Appelsinhøsting midt i sentrum

SPANIA: Valencia by har over 12 000 appelsintrær i gater, på plasser og i offentlige hager. Disse høstes i disse dager både manuelt og maskinelt.

Publisert

Fra januar og til mars er flere kommunale brigader daglig i sving ute i Valencias gater for å høste appelsinene. Noen arbeidslag er så heldig å ha traktor med en frontmontert appelsinhøster til å hjelpe seg. Ei klo griper om stammen og fillerister treet (se video). Appelsinene faller ned i et seil som er foldet ut i arbeidsstilling. Når dette er fullt, tømmes appelsinene opp i en ventende lastebil.

Feilparkerte biler taues vekk

Der traktoren ikke kommer til, fisker andre medlemmer av arbeidslaget appelsinene ned fra trærne med lange stenger påmontert to tenner i enden. «Baktroppen» samler appelsinene opp i store kurver og feier gatene reine.

Akkurat som ved snørydding i gatene i Norge, blir bileierne i god tid informert om når appelsinhøsterne inntar bydelen. I de tilfellene hvor bilene ikke er flyttet, kommer kranbilen, «Grua», som det heter her nede. Et passende navn!

Sklir på et appelsinskall

Når appelsintrærne blomstrer i mars-april er det et vakkert skue i gatene, der tærne ofte danner alléer. Etter hvert som frukten utvikles, er appelsinene et dekorativt element i bybildet. Det ser imidlertid ikke like lekkert ut når appelsinene faller ned fra trærne og moses under bildekkene. De gående sklir i dem og fortau og gater forsøples. De eneste som bifaller nedfallsfrukten er barna, som bruker appelsinene til å sparke fotball med.

Det er ikke hvert år kommunen klarer å høste alle appelsintrærne i byen. Sist år gjensto over 5000 trær, noe som gjorde gater og sykkelstier nesten uframkommelige.

Til høyre på bildet rives appelsiner ned manuelt med ei lang stang med ei klo på. Appelsinene havner til slutt på lasteplanet og seinere på dynga.

Egner seg ikke til menneskemat

Som leser spør du kanskje hvor det blir av alle tonnene med appelsiner? De havner dessverre på dynga. I beste fall går de til kompost. Nå er imidlertid forskere i sving for å finne en bedre anvendelse for appelsinene; blant annet i kosmetikkindustrien.

Og hvorfor bruker ikke befolkningen i Valencia appelsinene til konsum? For det første dreier det seg om bitre appelsiner som ikke egner seg til å spise. Dessuten fraråder myndighetene folk fra å nytte appelsinene til menneskemat. Dette fordi skallet absorberer gasser og giftige partikler fra forurensinga i byen. Skallet er nemlig hovedingrediensen hvis du vil lage bitter, engelsk marmelade.

Powered by Labrador CMS