Husk at de samme reglene for mobilbruk gjelder enten du kjører traktor eller bil langs offentlig vei.
Husk at de samme reglene for mobilbruk gjelder enten du kjører traktor eller bil langs offentlig vei.

Har du handsfree i traktoren?

Da tilhører du mindretallet. Hvis du attpåtil bruker den, er du nærmest for unntaket å regne.

Publisert

Bare en av tre bønder har utstyr for håndfri mobilbruk montert i traktoren, viser en undersøkelse utført av Agri analyse for Landkreditt Forsikring. Og blant de som har utstyr, er det flere som dropper å koble til funksjonen.

Det er problematisk, for når du kjører traktor langs offentlig vei, gjelder de samme reglene som for bil. Det vil si at bruk av håndholdt mobiltelefon ikke er tillatt, heller ikke i traktor.

Ca. 20 prosent bruker det fast

Drøyt to av ti svarer at slikt utstyr finnes, og at det alltid eller regelmessig benyttes. Om lag ni prosent oppgir at de har handsfree montert, men bare bruker utstyret av og til. Ytterligere seks prosent sier at det finnes, men at det sjelden eller aldri er i bruk.

– Det bør være et mål at alle norske bønder har tilgang til denne funksjonen, og ser verdien av å bruke den. Her ligger en utfordring for alle fagmiljøer knyttet til sikkerhet i landbruket, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring, i en pressemelding.

Vanlig i nye traktorer

De siste fire-fem åra har det vært vanlig at nye traktorer blir levert med radio- og lydanlegg der tilgang til handsfree inngår som tilgjengelig utstyr, ifølge Trond Kjempekjenn, daglig leder i Eikmaskin AS.

– Mange velger å få koblet opp handsfree når de kjøper nytt. Det foregår også en del ettermontering, så andelen bønder som har denne funksjonen er i vekst. Traktorens levetid varierer imidlertid mye, så det er vanskelig å si hvor lang tid innfasingen vil ta, sier Kjempekjenn.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS