Piggtråden, elsket og hatet gjennom 150 år. Foto: colourbox.com

Piggtråden fyller 150 år

På dagen i dag er det nøyaktig 150 år siden Lucien Smith i Ohio tok patent på forløperen til dagens piggtråd.

Publisert

Det er svenske ATL som bringer en kavalkade over den 150-årige historien til piggtråden. Som kjent er det fra 1. januar 2010 forbudt å sette opppiggtråd-gjerder for å regulere dyrs ferdsel i Norge. Gjerder oppsatt før denne dato skal vedlikeholdes, mens piggtrådgjerder som ikke er i bruk eller som ligger nede, skal fjernes slik at dyr ikke skades.

Masseproduksjon fra 1874

ATL forteller at det var den amerikanske oppfinneren Lucien Smith i Ohio som var den første til å patentsøke noe han kalte en «kunstig tornehekk». Det var kort og godt trebiter som han slo noen spiker i og festa til en ståltråd med jevne mellomrom. Dette var en oppfinnelse det var vanskelig å masseprodusere.

Det var først da entreprenøren Joseph Glidden kom med sin patent i 1874, slik vi kjenner piggtråden i dag, at det kom fart i sakene.

Omstridt

Piggtråden har i sine 150 år vært et omstridt produkt og ikke bare brukt til å holde husdyr på beite. Mange forbinder piggtråden med krig og ser for seg skyttergravene og piggtrådrullene fra første verdenskrig. Eller for den saks skyld på og rundt Berlin-muren.

Les ATLs piggtråd-historie her

Powered by Labrador CMS