hest med dekken
hest med dekken

Hestene har talt: Vekk med dekken!

For første gang i historien har hester sagt sin hjertens mening om bruk av dekken:  -Eierne våre er altfor ivrige til å putte på oss dekken, uttaler 23 hester unisont.

Publisert

Hestene har ingen problemer med å takle norsk vinter uten dekken. Det bør hesteeierne ta ad notam, lyder konklusjonen fra forskerne. Foto: colourbox.com

Det er professor Knut Egil Bøe på NMBU som sammen med forskerne Grete Helen Meisfjord ved Norsk institutt for bioøkonomi og Cecilie Marie Mejdell ved Veterinærinstituttet som har intervjuet 13 kaldblods- og 10 varmblodshester om den utstrakte bruken av dekken i Norge.

Fikk velge mellom tre alternativer

Intervjurunden med hestene er banebrytende forskning. Hestene ble lært opp til å si sin mening ved hjelp av tre symboler:

  • Liggende strek: «Jeg vil ha dekken på»
  • Stående strek: «Jeg vil ta dekken av»
  • Blankt symbol: «Ingen endring»

Etter å ha kjent på været i to timer, fikk de velge ved å peke med mulen på de tre ulike symbolene. Det viste seg at hestene var svært lærenemme og hadde ingen problemer med å kommunisere svarene sine videre til forskerne.

Ønsker kun dekken i regnvær

Resultatet var ikke til å ta feil av! Hestene mener at eierne deres altfor ofte tyr til dekken, sjøl ved ganske gode temperaturer. Av naturlige grunner svarte varmblodshestene at de ønsket dekken noe hyppigere enn sine kaldblodige kollegaer. Men det både kaldblods- og varmblodshestene kunne enes om, var at det var i regnvær at de ønsket tildekking.

Det hestene har kommunisert til forskerne vil ha stor betydning for hestenæringa, skriver NMBU på hjemmesida si.

Ukritisk bruk av dekken

Forskerne har også spurt hesteeierne om sin praksis når det gjelder dekken. Her viser det seg at 84 prosent av de 2075 hesteeierne brukte dekken, sjøl om hestene har evnen til å takle nordisk vær med store temperaturforskjeller meget godt.

Bruken av dekken øker betydelig når utetemperaturen er lavere enn 10 grader, men nesten 30 prosent av eierne benytter dekken uavhengig av temperatur, viser undersøkelsen.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS