Agroteknikk_09_7 Trond Kjempekjenn
Agroteknikk_09_7 Trond Kjempekjenn

Mye som før hos Eik

Flere brikker har falt på plass i neste års Eik-puslespill. For flertallet av Eik-sentrene blir ikke endringene så store, særlig ikke på redskap. 

Publisert

Fendt får fremdeles lov å bo sammen med MF, sier Eik-sjef Trond Kjempekjenn. (Arkivfoto)

– Det er en grunn til at Agco har en egen stab i Norge, i form av Eikmaskin. Vi kjenner forholdene her, og det forteller vi videre, kommenterer Eik-sjef Trond Kjempekjenn til Bedre Gardsdrift. Som Agcos fremste representant i Norge har han hatt hyppige møter etter at det ble bestemt at Agco sjøl skal stå for distribusjonen av Valtra i Norge.

Kun Agco hos Eik, eller?

Mange har spekulert mye i hvordan dette vil bli, og også Agcos egen toppledelse har bidratt til at ryktebørsen har holdt seg varm. For eksempel gjennom ytringer om at Massey Ferguson skal selges alene, og at kun Agco-varer skal selges der Agco har egne produktlinjer. Det gjelder blant annet grasutstyr, hvor Eik-kjeden i dag har Kuhn som sin fremste merkevare, mens Agco har Fella som også selges som MF og Fendt.

Norsk jordnærhet er trumfkortet

" Nå ser det ut som om norsk virkelighet trumfer generelle forretningsstrategier fra Amerika. Kjempekjenn kan rolig men fornøyd slå fast at mye blir som før.– Vi er blitt enige om løsninger som jeg mener er de beste for våre kunder, for de merkene vi markedsfører og for oss som kjede og selskap. Det er ingen grunn til å bekymre seg for at merker som Kuhn skal bli borte. Endringene som kommer vil i de fleste tilfeller være moderate, og det mener jeg er godt nytt for både kunder og ansatte.

Litt reine linjer, litt blanding

Ambisjonen om å ha separate salgskanaler for Massey Ferguson på ei side og Fendt/Valtra på den andre, passer ikke helt til norsk geografi og virkelighet. Så langt kan vi slå fast at Valtra blir eksklusivt traktormerke hos Akershus Traktor. Hos dagens Eik-sentre i samme område blir ting som før, med MF og Fendt under samme tak. I andre områder av landet blir det stedlige tilpasninger. Noen steder blir alle tre å få kjøpt i samme butikk. Andre steder kan en eksisterende forhandler splitte lokalet for å skille mellom merkene der det kan være formålstjenlig, eller to ulike utsalgssteder tar hver sin pakke. Det er også aktuelt å skille MF, Fendt og Valtra på selgernivå, der forholdene ligger til rette for det.

– Alt i alt blir endringene langt mindre dramatiske enn hva man kan ha fått inntrykk av underveis. Målet er enkelt og greit å ha et landsdekkende og høvelig nett for å selge og gi service på alle våre tre traktormerker. Så gjør vi det som må til for å nå det målet, sier Kjempekjenn til Bedre Gardsdrift.

Noen nye forhandlere

Av Lantmännens nåværende forhandlere har noen meldt at de ønsker å bli med Claas videre. Akershus Traktor går som kjent til Eik, som rein Valtra-forhandler på traktorsida. En del forhandlere har ikke offentliggjort hva de gjør enda. – Noen av disse blir med oss i Eik-kjeden. Noen går med Claas. Dette forteller vi mer om så snart alt er avklart. Det er viktig at slike prosesser får ta den tida det tar, for vi snakker tross alt om arbeidshverdagen til veldig mange mennesker, poengterer Kjempekjenn.

Alle kan få treskere

Valtra har som kjent ingen tresker. Forhandlerne som skal selge Valtra vil imidlertid også ha tilgang til skurtreskere.– Alle våre forhandlere ha tilgang til treskerne som produseres ved Agcos treskerfabrikk i Breganze, som Fendt eller Massey Ferguson. Sjøl om det ikke er aktuelt for så mange, vil også Fendts sjølgående snittere være tilgjengelige hos forhandlerne som har etterspørsel etter slike.

Nyttige avklaringer før Agroteknikk

Trond Kjempekjenn er glad for å kunne gi disse avklaringene før landbruket samles i messehallene på Agroteknikk. Dermed kan kunder og selgere i større grad konsentrere seg om produkter og realiteter, heller enn spekulasjoner og uvisse.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS