sløyfe
sløyfe

Dansk mjølkerekord: 185 176 liter

I løpet av sitt 16 årige liv har Holstein-kua Funkis 1018 mjølka 185 176 liter. Det er mer enn noen annen dansk ku noensinne.

Publisert

Sikkema, Tine og sønnen Jens Breeuwsma sammen med rekordkua Funkis 1018. Foto: Seges, Kvæg

Fortsatt mjølker Funkis sine 40 liter om dagen, så hun vil forbedre den danske rekorden ytterligere, melder Maskinbladet.

Gjør hverandre gode

Den 16 år gamle Holstein-kua bor hos Sikkema og Tine Breeuwsma ved Skærbæk i Sønder-Jylland. Der omgås hun 450 andre kyr. At rekorden settes i nettopp denne besetninga, er kanskje ikke til å undres over. I alt er 15 kyr fra garden hedret med en livtidsproduksjon på 100 000 liter mjølk.

Avler på holdbare kyr

Noe av hemmeligheten bak suksessen til familien Breeuwsma er god driftsledelse og at de har klart å avle fram holdbare kyr. De eldre kyrne produserer gjerne 2-4000 liter mer mjølk i året enn sine yngre medsøstre. Så det er god økonomi å ha en høy gjennomsnittsalder i besetninga.

Mer å gå på

Rekordkua speiler noe av det som skjer i dansk mjølkeproduksjon for tida: ytelsen stiger hos danske kyr. Fortsatt har danske kyr et uutnyttet potensial, mener ekspertene. Målsettinga er at hver dansk ku skal gi 16 prosent mer mjølk i 2018 enn i dag.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS