Kviger har større grovfôrappetitt en tidligere antatt.
Kviger har større grovfôrappetitt en tidligere antatt.

Kviger har stor etekapasitet

Kviger av mjølkeraser kan ete mer grovfôr enn tidligere trodd. Dermed kan du kutte ned på kraftfôret. Pass bare på at kvigene ikke blir for feite.

Publisert

Det Ingunn Schei, fagspesialist inn fôring i Tine rådgiving, som kommer med denne anbefalinga på egen hjemmeside. Det er spesielt når kvigene blir eldre at fôropptaket øker. Et høgere fôropptak tilsier lågere mengder kraftfôr enn tidligere anbefalt. Så har du nok grovfôr av riktig kvalitet, kan du utnytte denne grovfôrkapasiteten og heller knipe inn på kraftfôret.

Pass på at kvigene ikke blir for feite!

Men det er en fallgruve som Schei advarer mot: Kvigenes evne til å vokse og øke i muskelmasse avtar etter hvert som de blir eldre. Det viser seg at tilveksten går ned fra ca. 700 til ca. 400 g/dag i tida fra inseminering ved 400 kilo (15 måneder) og fram mot kalving. Dette samtidig som fôropptaket øker. Dersom du da ikke endrer fôrstrategien etter inseminering, kan kvigene for bli for feite. Dette stemmer med den tilbakemeldinga mange rådgivere gir: Det er for mange feite kviger rundt omkring i norske fjøs!

Stor vom er tingen!

Istedenfor stor energiforsyning bør du heller legge vekt på at kvigene utvikler ei stor vom og god vomfunksjon ved å gi strukturrikt fôr i denne perioden. Stor vom og riktig hold ved kalving er oppskrifta for å få ei god mjølkeku i følge Schei.

Du kan lese hele artikkelen til Ingunn Schei her

.

Powered by Labrador CMS