Blir det en hard vinter, er det fristende å legge ut fôr til hjortedyra. I verste fall kan du gjøre dem en bjørnetjeneste. Illustrasjon: colourbox.com

Forbudt å fôre hjortedyra

På grunn av skrantesjuken er det innført forbud mot å fôre hjortedyra i hele landet.

Publisert

Det er frykten for at den dødelige sjukdommen skal spre seg når dyr samles rundt matfatet. Derfor dette fôringsforbudet, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef dyrehelse, i Mattilsynet.

En pen tanke, men…

Med mye snø og mange minusgrader kan det være fristende å legge ut fôr til dyra, men du kan utsette dyra for smitterisiko ved å gjøre det, advarer seksjonssjefen. Sjukdommen smitter via spytt og urin. Fôringsplassen øker kontakten mellom dyr og dermed også smitterisikoen.

Spesielt risikabelt er det å legge ut importert fôr fordi det kan bære smitte med seg.

Det finnes unntak

Du kan søke om tillatelse til å fôre hvis det blir krise for dyra.

- Vi ser at det kan oppstå vanskelige situasjoner for dyr som ikke finner mat når det er mye snø. Derfor kan vi åpne for fôring dersom forholdene tilsier det, men dette gjelder kun i områder hvor vi ikke har funnet skrantesjukesmitte, sier Anne Marie Jahr, videre.

Helst samordna søknad

Søknaden om kortvarig fôring av hjortevilt må inneholde dokumentasjon av situasjonen. Grunner kan være hensyn til dyrevelferden eller til trafikksikkerheten.

- Vi gir i utgangspunktet kun tillatelser der det søkes om samordnet og koordinert fôring, gjerne i regi av kommunens viltforvaltning, råder Jahr, som forteller at det ble gitt flere slike tillatelser i fjor da vinteren var svært hard. Ta gjerne kontakt med kommunal viltforvaltning og forhør deg om de allerede har fått tillatelse til å fôre hjortevilt, slik at du kan bistå, lyder oppfordringen fra seksjonssjefen i Mattilsynet.

Powered by Labrador CMS