Ny teknologi forandrer landbruket daglig og det er viktig at den tilflyter alle utøverne av landbruksnæringa. Foto: colourbox.com

Teknologi er til for å deles!

Et nytt europeisk prosjekt skal sørge for at ny teknologisk framgang og kunnskap deles, slik at alle bønder og regioner får glede av framskrittene.

Publisert

– Prosjektet, som bærer navnet FAIRshare, har som mål å engasjere, forberede og styrke de uavhengige rådgivermiljøene og på den måten skape et levende nettverk som deler verktøy, ekspertise og motivasjon, forteller seniorforsker i Ruralis, Egil Petter Stræte, til forskningsinstitusjons hjemmeside. Han deltok nylig på oppstartsmøtet i Irland. Det er Ruralis som representerer Norge i prosjektet hvor 22 partnere fra 15 land deltar.

Ingen må sakke akterut

Data og kommunikasjonsteknologi kan være nyttige verktøy for å gjøre landbruket mer bærekraftig, raskere og mer presist.

– Faren er derimot at forskjellene mellom bønder og ulike områder øker, og at forskjellen mellom teten og de som ligger lengst bak vil bremse utviklingen for alle, sier seniorforskeren.

Ønsker norske bedrifter med

Stræte sier at det er ønskelig at norske bedrifter som leverer digitale verktøy til landbruket blir med i prosjektet.

– Vi vil gjerne at leverandører av digitale verktøy tar kontakt med oss. Først skal prosjektet kartlegge hvilke digitale verktøy og tjenester som finnes, og vurdere erfaringer. Ut fra dette skal vi ha et såkalt «levende laboratorium», der rådgivere, bønder og forskere fra mange land vil møtes på en rekke arbeidsverksted for å utveksle erfaringer og diskutere nye løsninger, forteller Stræte.

Powered by Labrador CMS