Du kan trygt bruke radiohørselvern så lenge du holder volumet på et moderat nivå. Her illustrert med en av våre journalister under en tidligere test av DAB-hørselvern.
Du kan trygt bruke radiohørselvern så lenge du holder volumet på et moderat nivå. Her illustrert med en av våre journalister under en tidligere test av DAB-hørselvern.

- Ikke skadelig med musikk på øret

Så lenge du holder lydvolumet på et moderat nivå, er hverken hodetelefoner eller øreplugger skadelig for hørselen, viser en ny studie.

Publisert

Høyt volum rett inn i øret over lenger tid derimot er ikke bra for hørselen, sier den samme studien som er utført av Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) og Folkehelseinstituttet (FHI) supplert med data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (Hunt).

Ingen grunn til uro

I studien har forskerne sett på sammenhengen mellom bruken av hodetelefoner eller øreplugger og hørseltap. Landbruket er en arbeidsplass hvor hodetelefoner brukes flittig, men forsker Lisa Aarhus ved Stami kan berolige dem som er bekymret:

− Resultatene viser at så lenge volumet et moderat, er det ikke skadelig med musikk på øret. Til tross for den stadig økende bruken av hodetelefoner og øreplugger ser vi ikke en økning i hørseltap hos befolkningen.

Ligg unna volumknappen!

I studien inngikk 12 115 voksne mellom 20 og 79 år. De ble hørseltestet både i 1998 og 2018. Studien viser at det ikke var noen forskjell i endringen i hørsel i denne 20-årsperioden for dem som brukte hodetelefoner eller øreplugger og dem som ikke brukte det. Det var også likegyldig om de brukte hodetelefonene en til to timer, to til seks timer eller over seks timer i uka.

Hos dem som imidlertid skrudde opp volumet ble det avslørt en noe større endring i hørselen.

Powered by Labrador CMS