Karve er blitt en betydelig finsk eksportartikkel, men krever stor innsats av dyrkerne.Foto: colourbox.com
Karve er blitt en betydelig finsk eksportartikkel, men krever stor innsats av dyrkerne.Foto: colourbox.com

Finsk karve-suksess

Finland produserer 30 prosent av all karven i verden. Krydderet er på 20 år blitt en stor eksportartikkel, og dyrkerne tjener gode penger.

Publisert

Totalt er det 1500 finske bruk som dyrker denne krevende veksten på ca. 250 000 dekar. Produktet eksporteres til krydderforhandlere, næringsmiddelindustrien og legemiddel- og kosmetikkbransjen over hele verden, skriver ATL.

Finsk smak-sisu

Karve som dyrkes så langt mot nord, smaker mye mer enn den som dyrkes i varmere land. Det kjølige klimaet maksimerer smaken med kalde vintre som tvinger veksten til å lagre næringa i røttene og lange sommernetter som får frøene til få fylles med olje. Smaken sitter nemlig i olja og finsk karve har et høyt oljeinnhold. For å få den samme smaken som for ett kilo finsk karve, trengs det to kilo med indisk krydder. Det er her den finske fordelen ligger. Finsk karve eksporteres til 40 land.

Ti kroner kiloet

En god, gjennomsnittlig karve-avling ligger rundt 200 kilo per dekar. Prisen på krydderet pendler rundt 800 og 900 euro per tonn og noen år enda høyere, avhengig av prisen på verdensmarkedet. Det vil si at det er mulig å komme opp i en kilopris på ti norske kroner. I tider med høye kornpriser, krymper arealet med karve i Finland.

Fordelen med karveproduksjon er at du kan bruke samme redskapen som for korn. Med treskeren innstilt på «rybs» går det utmerket å skjære den og å tørke den etterpå.

Krøll med karvemøll

Karve er en toårig vekst som først kan høstes andreåret. Den største trusselen mot planta er larvene til karvemøllen, som spiser opp blomsteranlegget. Du skal være nøye med å bekjempe både ugras og den nevnte karvemøllen for å sikre deg en god økonomi i produksjonen.

Karve

Latinsk navn: Carum carvi

Produksjonsland: Finland, Baltikum, India, Egypt og Canada.

Dyrking: Sås på seinvåren på 2,5 centimeters djup. Gir ikke avling det første året. Høstes i midten av august

Jord: Trives best i mineral- og leirjord

Verste ugras: Tistler, balderbrå og kveke

(Kilde: ATL)


Karve i blomst.

 

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS