Kula er laget av massivt tre
Kula er laget av massivt tre

Elevbedrift med nye ideer

Kule skal gi kua et kulere liv

Publisert

, Fem jenter på Tomb videregående skole har gått sammen for å starte elevbedriften PVS. Bokstavene står for produksjonsdyras velferd og stimuli. De fem jentene er Ingvild Romfog, Marie Rantala, Elvira Trøim, Julia Hals og Solrun Kopperud. Alle kommer fra gard med husdyr.

Mobbing i fjøset

Ideen har de fått ved å observere dyra hjemme på garden de kommer fra. Når dyra kjeder seg har de en tendens til å begynne å ape seg på hverandre, eller fjøsinnredninga. Til slutt kan det ende med stygge skader. For å bedre situasjonen mener jentene at dyra må få noe å leke med.

Tre ble løsninga

I forsøksstadiet prøvde de ut både bildekk og fendere. Det gikk bare sånn passe. Dyra satte fast hodet i dekket, og fenderen ble punktert ganske fort. Til slutt måtte motorsaga fram, og resultatet ble ei kule av massivt tre.

Gode erfaringer

Trekula henger i en kjetting på bingeskillet. Da har dyra mulighet til å herje med den som de vil. De klarer også å stange den over til andre sida hvis de setter inn dødsstøtet. Damene synes det ser ut som at dyra har fått en bedre hverdag etter at de kan bryne seg på noe annet enn hverandre. Dermed er kanskje den opprinnelige målsetninga nådd.

Powered by Labrador CMS