Rådyrmora gjemmer kalven i graset når hun forlater den. Det er den visse død dersom slåmaskina kommer i mellomtida. Foto: colourbox.com

Droner kan redde rådyrkalven

En drone med varmesøkende kamera kan redde rådyrkalvene fra skarpe kniver i slåtten.

Publisert

Det er et dansk forsøk som viser et nytt bruksområde for dronene, skriver Maskinbladet. Hvert år blir opp mot 20 000 rådyrkalver drept på danske marker i forbindelse med innhøsting. Problemet er velkjent også her til lands. Ulykkene skjer fordi rådyrkalvene gjemmer seg i graset og trykker seg mot bakken, slik at de er umulig å få øye på for maskinføreren.

Uhyre effektiv

Det er to danske bønder som tok initiativ til droneforsøket i samarbeid med frivillige droneførere fra Sydvestjysk Brandvæsen. Under forsøket ble det riktignok ikke lokalisert rådyr, men derimot harer og fasaner.

– Forsøket har vist at dronen er meget effektiv, sier en av foregangsbøndene, Jens Sandersen, til Maskinbladet.

Fraktet bort i pakkeske

Når rådyrkalven blir lokalisert av dronen, er planen å legge dyret i en pappeske inntil bonden er ferdig med å slå. Deretter legges kalven tilbake der den ble funnet.

– Vi har gode erfaringer med at moren kommer tilbake og tar seg ungen når vi gjør det på denne måten, sier Jens Sandersen til slutt.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS