Ragnhild

Mulig å måle fôrverdien i gras på rot

Ragnhild Borchsenius (bildet) ved Norsk Landbruksrådgiving kan avsløre at et instrument som måler kvaliteten på grovfôret ved innhøsting og lagring er under utvikling.

Publisert

Bonde Anders Rian ved  Meland/Skjenald DA i Orkdal (t.v.) utfordrer Anne Kjersti Bakken, NIBIO (t.h.) og Ragnhild Borchsenius ved Norsk Landbruksrådgiving med hensyn til grovfôrkvaliteten. Foto: Anita Land, NIBIO.

Flere av maskinleverandørene arbeider nå aktivt for å lansere et instrument som måler fôrkvaliteten i forkant av innhøstinga. På den måten kan du finne det optimale høstetidspunktet. Instrumentet måler riktignok ikke gjæringskvaliteten, men vil medvirke til å gjøre arbeidet lettere.

Blir overraska hvert eneste år

Ragnhild Borchsenius røper «hemmeligheten» om det nye instrumentet som er under utvikling da bun sammen med forskerkollega Anne Kjersti Bakken fra Nibio besøkte bonde Anders Rian ved Meland/Skjenald DA, skriver Nibio på sine hjemmesider.

Anders Rian hadde nettopp fått resultatet fra fôrprøvene tatt i høst og forteller at han igjen ble overraska av svaret.

-Vi regna med at fôret skulle bli dårligere med det våte og kalde været, men fikk oss en svært positiv overraskelse. Kvaliteten var mye bedre enn det vi hadde venta, sier Anders. Det er på bakgrunn av disse årlige overraskelsene at Orkdal-bonden nå ønsker seg et instrument som kan måle fôrverdien i graset samtidig med innhøstinga.

Varmt og fint vær er utfordrende

Anders konkluderer videre med at fint vær og varme gjør at fôret forandrer seg utrolig raskt og får full ryggdekning av forsker Anne Kjersti Bakken fra Nibio som er enig i at varmt vær kan gi store utfordringer for dem som skal synkronisere innhøsting med god fôrkvalitet.

- Da skjer utviklinga i graset så raskt at det er spesielt viktig å være på alerten, understreker Bakken, som er en av forskerne bak den nettbaserte grovfôrmodellen, hvor brukerne kan gå inn og beregne kvaliteten på det fôret de har høsta eller skal høste.

Powered by Labrador CMS