Julekaker
Julekaker

Farvel til de sju slaga!

I snitt baker vi fem slag julekaker til den forestående høytiden. Vi har med andre ord lempet litt på prestisjen om å ha sju slag på bordet. Ni av ti norske husstander har én eller flere sorter julekaker.

Publisert

Pepperkaker er fortsatt de mest polulære julekakene. Foto: colourbox.com

Sjøl om vi i økende grad kjøper ferdigkaker til jul, baker vi fremdeles halvparten i heimen. Nå er det fem slag som gjelder, avslører Opplysningskontoret for Meieriprodukter, som har gjennomført en spørreundersøkelse i første uke av desember.

Sju av ti baker

Det viser seg at i sju av ti norske hjem er julekakene hjemmebakte. Det er en liten nedgang fra 2006, da nesten åtte av ti bakte sjøl. Men fortsatt er julebaksten en viktig tradisjon for mange.

Halvparten får kaker fra familie og venner

De som ikke baker sjøl, kjøper eller får dem fra andre. Nesten halvparten av norske husstander får julekaker fra andre. Andelen som kjøper julekaker holder seg noenlunde stabil.

Tre av fem sorter er hjemmebakte

Som sagt er det ikke så mange som lager sju slag lenger, men i snitt har vi fem kaker til jul. Av disse baker vi tre sjøl, mens vi får ett og kjøper ett.

Pepperkaker topper lista

Vi er veldig tradisjonelle når julen nærmer seg. Det overrasker nok ingen at halvparten av dem som lager julekaker, baker pepperkaker. Videre er krumkaker (38 %), kokosmakroner (21 %), risboller (21 %) og kransekake (15 %) mest populære.

Hvite kakemenn i vest og sør

Stort sett bakes de samme julekakene i hele landet, men hvite kakemenn og lefse skiller seg ut. Hvite kakemenn lages hovedsakelig av dem som bor på Vest- og Sørlandet, mens lefse er vanligere i Nord- og Midt-Norge.

Fakta om norske juekaker

  • 9 av 10 husstander har én eller flere julekaker.
  • Det er ikke 7 slag som gjelder lenger, men 5 slag som er gjennomsnittet av julekaker i norske husstander.
  • Vi baker halvparten av kakene selv. 7 av 10 nordmenn (69 %) bor i husstander der det bakes til jul og i snitt så baker norske husstander 2,6 kakeslag. Dette er en nedgang fra 78 % hvis vi sammenligner med vår forrige måling fra 2006, men fortsatt så ligger det altså høyt.
  • Andelen som kjøper kaker til jul holder seg stabil. 6 av 10 nordmenn (61 %) bor i husstander som kjøper kaker og i snitt så kjøper norske husstander 1,4 kakeslag. I 2006 kjøpte 57 % av husstandene kaker til jul.
  • Vi får også kaker fra andre. 46 % bor i husstander som får kaker fra andre, og i snitt får norske husstander ett kakeslag. I 2006 fikk 50 % av husstandene kaker til jul.
  • Det er de tradisjonelle sortene som bakes til jul. Klart flest baker pepperkaker (49 %). Deretter kommer krumkaker (38 %), kokosmakroner (21 %), risboller (21 %) og kransekake (15 %).
  • Populariteten til julekakene er ikke så forskjellig fra region til region, men vi ser noen særtrekk når det gjelder hva folk baker:
  • Hvite kakemenn er sterkt overrepresentert på Vestlandet og på Sørlandet.

Lefse lages i størst grad i Nord-Norge og Midt-Norge.

Powered by Labrador CMS