Det viktigste under hjulskiftet er å sørge for at traktoren står stabilt.
Det viktigste under hjulskiftet er å sørge for at traktoren står stabilt.

Slik forenkler du hjulskiftet

Å håndtere store og tunge traktorhjul kan være utfordrende. Med riktig utstyr sparer du kroppen for de verste påkjenningene.

Publisert

Å bytte hjul på traktoren krever et hardt og flatt underlag, aller helst et betonggulv. Det er viktig for at jekken og støttene ikke skal synke eller vrir seg.

Bak bør du ta ei side om gangen. Plasser jekken slik at du kun løfter opp den siden du skal jobbe på og sørg for at den står mot ei plan flate på undersiden av traktoren. Det kan for eksempel være i underkant av trekkroken eller på innfestinga til en av trekkstengene.

Hvis jekken ikke er høy nok kan du legge under en grov kabbe, men ikke bruk små treklosser, det blir fort ustabilt. Om du bruker flaskejekk eller en garasjejekk er det samme, men jekken må stå stabilt slik at traktoren ikke sklir av. På hjula foran setter du jekken under framakslingen. Bruk alltid en støttebukk i tillegg til jekken som en ekstra sikkerhet.

Muttertrekker eller latmannsarm?

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Er muttertrekkeren stor nok har den ingen problemer med å ødelegge gjenger eller knekke bolter, så bruk den med omhu.</span>
Er muttertrekkeren stor nok har den ingen problemer med å ødelegge gjenger eller knekke bolter, så bruk den med omhu.

Med en skikkelig muttertrekker på batteri eller luft så slipper du å bli lang i arma etter hjulskiftet. Større batteritrekkere har stort sett ingen problemer med å løsne hjulmutterne eller boltene.

Hvis trekkeren du har ikke er sterk nok, kan du jukse litt ved å løsne det verste med en latmannsarm. I noen tilfeller er det ikke sikkert at trekkeren klare å løsne hjulmutterne. Derfor bør du uansett ha en lang latmannsarm med en forlenger til rådighet. Da bør du gå for en med 3/4" feste.

Hjultralla sparer gjengene

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Hjultralla sparer både rygg og gjenger.</span>
Hjultralla sparer både rygg og gjenger.

Å løsne muttere eller bolter er ikke det verste med hjulskiftet. Det kan være minst like utfordrende å sette på hjulet igjen uten å ødelegge gjengene.

Det er her hjultralla kommer til sin rett. Skifter du dekk jevnlig, er den unnværlig. Sett hjulet slik at det står oppreist også kjører du tralla innpå. Når du jekker sammen tralla, blir hjulet løftet fra bakken. Da er det bare å trille alt sammen bort mot traktoren.

Det fine med tralla er at du kan heve, senke eller vri hjulet så hullene på felgen passer forhold til navet på traktoren. Dermed kan du trille hjulet rett på plass uten at det er fare for å ødelegge gjengene. Det lønner seg imidlertid å sope bort gruskorn og lignende på golvet. Det skal ikke mye til før de små hjulene på tralla blir blokkert.

Stram med moment

Også hjulmutterne på traktorer skal strammes med moment. Dette står oppgitt i instruksjonsboka. For å være sikker på at stramminga blir mest mulig riktig bør du smøre gjengene først, for eksempel med kobberfett.

Hvis du ikke har en momentnøkkel som er stor nok til stramminga kan du også bruke muttertrekkeren, men hold øye med momentet og gå over en runde med latmannsarmen til slutt for å være sikker på at ting sitter.

Powered by Labrador CMS