Regiondirektør Jens Skifter i Claas mener norske kunder og forhandlere får en bedre framtid.

Kortere vei til Claas

Selv om Claas ikke etablerer eget salgsselskap, vil den nye strukturen gi tettere bånd mellom forhandlerne og Claas.

Publisert

Mange Claas-forhandlere hadde nok foretrukket at Claas etablerte et eget salgsselskap i Norge. Regiondirektør Jens Skifter forteller at Claas har vurdert mange ulike løsninger, men at de konkluderte med at samarbeidet med Danish Agro totalt sett er den beste løsningen. Selv om strukturen på papiret har store likheter med dagens løsning, er det noen vesentlige forskjeller som skal gjøre livet bedre for både kunder og forhandlere.

Det viktigste er at Danish Agros norske fremtidige datterselskap kun skal håndtere Claas. I tillegg vil det bli tettere bånd mellom forhandlere og Claas enn tilfellet er i dag. Det gjelder eksempelvis reservedeler. I dag går det meste via Lantmännens lager i Malmø. I fremtiden skal de sendes direkte fra Claas til forhandlerne, noe som vil gi en mer kostnadseffektiv distribusjon. Også innen IT planlegges det med en tettere integrasjon med Claas, der norske forhandlere i større grad kan bruke Claas sine systemer.

Norsk mannskap på norsk jord

- Danish Agri har allerede virksomhet i Norge og vil etablere et norsk importselskap som kun skal jobbe med Claas. Det er i alles interesse at kompetansen vi har på Claas i Norge videreføres i Danish Agro. Det er viktig at den norske virksomheten består av nordmenn. Norsk mannskap på norsk jord er utgangspunktet og et viktig suksesskriterium, sier Jens Skifter til Bedre Gardsdrift, som legger til at det norske selskapet etter all sannsynlighet ikke skal ha "Danish" i navnet.

Skifter påpeker at det er nå den virkelige jobben begynner, - å få forhandlernettet på plass. I Danmark er det et etablert forhandlernett som i praksis overtas av Danish Agro. I Sverige står Claas på bar bakke, så der må det bygges opp fra bunnen av. Men her satser Danish Agro hardt, og nylig kjøpte de Kalmar Lantmännen. I Norge er utgangspunktet at eksisterende forhandlere får fortsette med Claas hvis de vil, i tillegg til at det må finnes nye der Akershus Traktor råder grunnen. De går som kjent inn i Eik-systemet.

- Vi skal jobbe tett med Danish Agro fremover, og det blir ingen endring i kurs eller strategi, påpeker Skifter.

Ingen stor overraskelse

Adm. direktør Christian Rafn Schmidt i Lantmännen Maskin er glad det endelig er tatt en avgjørelse. Selv om han ikke var informert på forhånd, kom ikke beskjeden som noen bombe.

- Vi har etterhvert forstått at Claas ville gå for en slik løsning. Vi vet om Danish Agros ambisjoner og de er kanskje den eneste naturlige partneren. Men dette endrer ikke noe for oss. Vi skal gjøre jobben vår og hjelpe Danish Agro så best vi kan inntil de overtar til høsten, sier Rafn Schmidt, som applauderer avgjørelser som sikrer arbeidsplasser og forhandlere.

På tross av usikkerheten har ingen i Claas-teamet på Jessheim forlatt skuta. Rafn Schmidt regner med at det rimelig snart blir en dialog mellom Lantmännen maskin og Danish Agro om framtiden til disse. Signalene fra både Claas og Danish Agro tyder på at den iallefall ikke er mørkere i dag enn i går.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS