Det nye Veterinærbygget på Ås består av åtte ulike bygninger. Foto: Statsbygg

63 100 kvadratmeter råbygg ferdig

«Skallet» til det nye Veterinærbygget på Campus Ås står ferdig. Bygget er først innflytningsklart i 2020.

Publisert

For å reise råbygget har det godt med 50 000 kubikkmeter betong støpt på stedet, 24 000 kvadratmeter prefabrikkerte betongelementer og 8000 tonn armeringsjern. Så langt er det montert 250 meter trapper og lagd 650 døråpninger, skriver Statsbygg på sine hjemmesider. Campus Ås er den største samlede utbyggingen i universitets- og høgskolesektoren i Norge og det eneste i sitt slag.

2400 rom

Veterinærbygget, som egentlig består av åtte sammenknyttede bygninger, er på det meste syv etasjer høyt inkludert tre underetasjer. De fleste av bygningene stikker bare fire etasjer over bakken. Her skal det være kontorer, dyreklinikker, laboratorier, undervisningslokaler, samt oppstallingsplasser for ulike dyr og fisk. Til sammen inneholder bygget 2400 rom.

Plast erstatter betong

For å få et mest mulig miljøvennlig bygg er det kun brukt lavkarbonbetong og resirkulert armeringsjern. I tillegg er det benyttet såkalte biaksiale hulldekker i etasjeskillene, der mye av betongen er erstattet med plastbobler, noe som reduserer betongbruken med nesten 40 prosent. Av betongarbeider gjenstår det nå kun påstøp på golvene i enkelte deler av bygget, skriver Statsbygg videre.

Stråle- og smittevern viktig

I 2020 rykker Veterinærhøgskolen ved NMBU og Veterinærinstituttet inn. Disse institusjonene har høye krav til smittevern og spesialrom.

Panoramabilde av hele Veterinær-råbygget. Foto: Morten Ellingsen, NMBU

-Det er den største og mest kompliserte betongjobben vi noen gang har gjort.

Mange spesialløsninger, med høy grad av nyvinning og liten gjentagelse, har gjort dette prosjektet spesielt krevende, sier prosjektleder Lars Murstam i Bundebygg.

Ett av rommene har vegger som varierer mellom 120 og 180 centimeter i tjukkelse for å gi nok strålevern, og hele etasjer brukes som tekniske rom der det skal være installasjoner som skal hindre smittespredning.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS