Hallvard Berg var første i Norge med direktesåmaskinen fra Dale Drills.

Ny såmaskin på markedet

Kornbonden Hallvard Olai Berg var så fornøyd med egen såmaskin at han har blitt forhandler for det engelske merket Dale Drills.

Publisert

Dale Drills er utviklet av bøndene ved Pepperdale Farms i Lincolnshire, England, og har tidligere vært omtalt i Bedre Gardsdrift nr. 9/2013.

Såmaskinen har en arbeidsbredde fra 3 m til hele 13,5 m. I stedet for skåler er den utrustet med tinder, og hver labb følger terrenget uavhengig av de andre. Trekkraften skal være helt ned mot 20 hk per meter arbeidsbredde.

Maskinen skal for øvrige vises fram under en maskindemo i ettermiddag.

Nytt firma

Den fire meter brede Eco Drill såmaskinen som Hallvard importerte i fjor, skal imidlertid være den første av sitt slag i Norge.

Nå er maskin nummer to i gang, og Hallvard håper naturlig nok at det blir flere. Han opprettet i vinter firmaet BG jord og maskin, som skal stå for import og salg av landbruksmaskiner og utstyr.

Historien bak

Da Edward Dale, som en av de første i England, ville legge om til direktesåing, måtte han utvikle sin egen såmaskin for å få et utstyr tilpasset de britiske forholdene. Med god hjelp fra sønnene tegnet og utviklet han en såmaskin som fungerte så godt at andre gardbrukere etter hvert tok kontakt og Dale Drills ble opprettet.

Vi har besøkt Hallvard under årets våronn på Nedre Romerike og tatt maskinen i nærmere øyesyn. Gardsreportasjen fra Berg gård kan du lese om i Bedre Gardsdrift nr. 5.

Powered by Labrador CMS