Sven-Åge Myrvang blir redskapssjef i det nystartede firmaet BRI Agri Maskin AS. Arkivfoto: Hans Degerdal
Sven-Åge Myrvang blir redskapssjef i det nystartede firmaet BRI Agri Maskin AS. Arkivfoto: Hans Degerdal

BRI Agri inn i redskapsbransjen

Det blåser opp til nye endringer i maskinbransjen når BRI Agri nå melder at de vil inn i redskapsbransjen.

Publisert

Bjørn Rygg Industrier nøyer seg ikke med å kjøpe opp maskinforretninger. Nå kaster de seg inn i redskapsbransjen, og BRI Agri har allerede etablert et eget selskap for anskaffelser av redskaper, BRI Agri Maskin.

Arnt Sigve Undheim, daglig leder i BRI Agri, sier at utvidelsen er i tråd med selskapets langsiktige strategi om å bli den største privateide aktøren i landbruksmaskin-bransjen.

Noen får, noen mister

Det store spørsmålet nå er hva de skal selge. BRI Agri holder ennå kortene tett til brystet, men det ryktes at de blant annet går etter kjente merker fra godt etablerte forhandlere.

Sven-Åge Myrvang, som nå er ansatt som redskapssjef i det nystartede firmaet, vil ikke la seg lokke til å avsløre navn ennå, men avviser heller ikke at det kan komme endringer i redskapsbransjen når de nå etablerer seg.

– Det er alltid interessant å overta merker som allerede er på markedet. Det er enklere enn å skulle etablere nye. At en ny aktør overtar et produkt og en annen mister det, er en del av prosessen, men da har det også vært avtaler som er blitt sagt opp. Så kan man stille seg spørsmål om hvem av partene som har sagt opp og hvorfor, men dette vil være forskjellig fra gang til gang, sier Myrvang til Bedre Gardsdrift.

Avtaler snart på plass

Han starter offisielt i jobben i dag, men mye er allerede gjort. Allerede neste uke skal han nemlig i en rekke møter med utenlandske aktører for å få på plass avtaler. Hvem de skal representere i det nye selskapet vil bli avslørt fortløpende ettersom avtalene blir signert.

– Vi vurderer alt fra grasutstyr til jordarbeidingsutstyr til transport, egentlig alt, utenom traktor, som naturlig hører hjemme i en landbruksforretning, sier Myrvang.

Myrvang har for øvrig lang fartstid i bransjen. Han kommer fra et kortere opphold i CF Maskin, men før det var han leder i Redskapsringen SA, innkjøpsselskapet til forhandlerne under Lantmannen Maskin. Han har også vært produktsjef butikk hos Felleskjøpet, og før det hos Reinhardt Maskin.

Vil selge til andre

Opprettelsen av det nye selskapet skjer som en direkte følge av endringene i maskinbransjen de siste par årene. Da Lantmannen bestemte seg for å trekke seg ut av Norge, ble forhandlernettet delt i to. En del valgte som kjent å fortsette med Claas og gikk da til Danish Agro/Norwegian Agro, mens Akershus Traktor valgte en løsning der de solgte Valtra.

Dermed ble Akershus Traktor stående utenfor en etablert kjedestruktur og har havnet litt i limbo hva redskaper gjelder. Etter at BRI Agri har kjøpt seg opp som kontrollerende aksjonær i Akershus Traktor, har de begynt å se på hvordan de kan skaffe redskaper de ikke får gjennom Eik. Løsningen har altså blitt å danne et eget selskap for anskaffelser av redskaper.

– Da står vi også friere til å selge til andre forhandlere der hvor vi ikke har betjening, sier Myrvang.

BRI Agri Maskin AS vil i første omgang ha ansvaret for å skaffe en redskapsportefølje for de ti utsalgssteder Akershus Traktor har på Østlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS