Bilde fra da BRI overtok Globus. Fra venstre Bjørn Rygg, Helge Hagen og Håvard Schiager. Foto: BRI

Flytter Globus – Har en større plan

I går kom nyheten om at Globus skal flyttes fra Brumunddal til Jæren. Her forteller Bjørn Rygg at dette er en del av en større plan han har for BRI Agri.

Publisert

– Fra 01.01.21 flyttes Globus sin virksomhet fra Brumunddal og samlokaliseres med deler av BR Industrier sin eksisterende virksomhet på Jæren. Dette er et resultat av flere år med negative resultater og et mål om optimalisering av produksjonen, skriver Håvard Schiager, daglig leder i Globus, i en pressemelding etter at nyheten ble kjent.

Vi har tatt enn prat med Bjørn Rygg, mannen bak BRI Agri, som gjennom en årrekke har bygget seg opp til en av landets mektigste innen landbruksteknikk. De siste årene har vi sett en rekke oppkjøp av norske industribedrifter, deriblant Globus, som de kjøpte i 2017.

– Vi kjøpte Globus, en bedrift som historisk ikke har hatt vekst eller inntjening. Vi visste hva vi gjorde. Det vi ser på den lave omsetningen, er at det er vanskelig å drive lønnsomt i de gamle lokalene, sier Rygg.

Tilbud om videre jobb

Både Schiager og Rygg understreker at de ansatte ved fabrikken i Brumundal har fått tilbud om videre arbeid på Jæren.

– Ja, de som vil bli rogalendinger skal få lov til det. Det har vært noen spørsmål, men foreløpig er det ingen som har takket ja til tilbudet, sier Rygg.

Samler all produksjon på Nærbø

Ved å flytte produksjonen av Globus til Nærbø, er ideen å konsolidere de ulike produksjonene i konsernet mer. BRI driver ikke bare med landbruksprodukter, men er landsledende på overflatebehandling og plateteknikk.

– Vi holder på å samle de selskapene som produsere på Nærbø. Sannsynligvis kommer Globus til å havne i samme lokaler som Reime & Co, men dette er ikke helt spikret ennå.

Merkevaren skal bestå

Selv om produksjonen flyttes, har ikke Rygg tenkt å endre hverken navn eller produktlinje.

– Det skal ikke bort et eneste produkt, og vi vil ta vare på brandet Globus. Dette er bare en hump i veien på fortsettelsen, sier Rygg.

Store planer

Han hinter samtidig om at han jobber med det han kaller en "veldig stor plan". Reisverket i planen er satt opp og takstolene er på plass. Nå skal bare veggene kles, så er Rygg og BRI Agri klare til å avsløre det hele. Avdukingen av planen skal ifølge sjefen sjøl skje senere i høst.

– Ønsket om å produsere noe i Norge preger meg veldig hardt, det har vært en greie for meg å beskytte produksjon og arbeidsplasser i Norge, sier Rygg.

BRI kjøpte Globus i 2017. De kjøpte rettighetene til å produsere TKS-produkter i fjor. Og i år kjøpte de opp Reime etter at selskapet gikk konkurs. Fra før eier de Landbruk og Maskin. Med flyttingen av Globus til Nærbø, har Bjørn Rygg og BRI Agri klart å samle en stor del av produksjonen av norske landbruksredskaper under seg på Jæren.

Powered by Labrador CMS