Mer elektronikk gir flere branner

Forskere i Storbritannia har sett på traktorbranner etter at antallet har skutt i været de siste årene.

Publisert

Det brenner traktorer som aldri før på andre siden av Nordsjøen. Det ble utbetalt over 19 millioner pund, nesten 230 millioner kroner, fra kun et forsikringsselskap i 2019. Selskapet, NFU Mutual, har derfor gått i dybden på traktorbrannene. Det skriver engelske Profi.

Batteriet

Et etterforskningsteam fra forsikringsselskapet har gått over 1000 traktorbranner. Mange av dem, ganske nye traktorer. At elektrisitet ofte er en årsak til branner er viden kjent, men de engelske etterforskerne har nå snevret inn de fleste årsakene til batteriet. Grunnen er, ifølge dem, at det kobles mer og mer utstyr rett på batteriet eller på batterikablene.

Mest på nye traktorer

Ettermontert elektrisk utstyr gjør at batteriet må levere mer enn det er laget for. Dette gjelder spesielt på nyere traktorer med mye elektronikk fra fabrikk. På eldre traktorer er det som regel mer enn nok å gå på fra batteriet sin side. Årsaken til brannene var rett og slett at polskoene gikk i oppløsning på grunn av overbelastning og det ble dårlig kontakt med batteriet. Dette førte til varmgang og deretter brann.

Powered by Labrador CMS