Innovasjon Norge gir 100 millioner til biogassprosjektet på Sømna. Det er Kristian Warholm og Stein Åge Reppe Karlsen veldig fornøyde med.
Innovasjon Norge gir 100 millioner til biogassprosjektet på Sømna. Det er Kristian Warholm og Stein Åge Reppe Karlsen veldig fornøyde med.

- Nå skal vi feire!

Styret i Innovasjon Norge har vedtatt å gi inntil 100 millioner i lån og tilskudd til Sømna Biogass Eiendom AS. Det er gjengen på Sømna veldig stolte over.

Publisert

I 2019 ble det undersøkt om mulighetene for å etablere et biogassanlegg i Sømna kommune i Nordland, med utgangspunkt i landbrukets ressurser. 53 gardbrukere i kommunen er medeiere i dag. Vi skrev om prosjektet tidligere i sommer.

– Vi er stolte over at næringsministeren og Innovasjon Norge går tungt inn i vårt prosjekt. Dette er et kvalitetsstempel som får utløsende effekt på prosjektet. De grønne virkemidlene som politikerne har gitt Innovasjon Norge, gir disse mulighetene for oss. Vi vil også berømme innovasjon Norge for en fantastisk prosess. Nå skal vi feire, skriver Kristian Warholm, daglig leder i Sømna Biogass til oss.

Sirkulært kretsløp

Vanligvis i biogassproduksjon blir bioresten et avfall, og på en eller annen måte må dette bli deponert. Det fører til at viktige næringsstoffer går tapt. Tanken med biogassanlegget på Sømna er et 100 prosent sirkulært kretsløp, og bioresten skal kunne benyttes som en fullverdig gjødsel i planteproduksjon.

– Dette er en satsing som vil ha en vesentlig betydning for regional sysselsetting, grønn omstilling av næringslivet regionalt og en betydelig samfunnseffekt, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Utgjør 25 prosent

Støtten fra Innovasjon Norge er i form av et grønt vekstlån på inntil 60 millioner kroner, et grønt investeringstilskudd på inntil 25 millioner kroner og et distriktsrettet bedriftsutviklingstilskudd på inntil 15 millioner kroner.

Totalt er prosjektkostnadene for det nye biogassanlegget 410 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS