Disse kyrne beiter på en tidligere setervoll i Etnedal i Valdres.

Oppland har flest dyr i utmarka

Oppland er Norges største utmarksbeite-fylke. I løpet av beitesesongen høster om lag 300 000 dyr gras for140 millioner kroner.

Publisert

Hvert år slippes 250 000 søyer og lam på utmarksbeite. 95 prosent er medlem av et organisert beitelag. Oppland har 88 beitelag og 120 beiteområder, skriver Fylkesmannen i Oppland, som ikke stikker under en stol at Rogaland har et større antall sauer på beite.

Topper storfestatistikken

Men ingen kan matche Oppland når det gjelder storfe på utmarksbeite. 18 000 ammekuer/mjølkekuer og 25 000 storfeungdyr går på utmarksbeite. Antall gardsbruk med ammekuer har økt mye siste år, og i Oppland er det nå vel 640 ammekuprodusenter.

Seterfylket per exellence

Oppland er også landets største seterfylke med 340 enkeltsetrer og 30 fellessetrer. Særlig Valdres har mye stølsdrift og Øystre Slidre er landets største stølskommune.

For å gjøre bildet komplett nevner vi at 6000 geiter og 800 hester nyter saftig beitegras i Oppland.

Vil spre det glade bu(d)skap

Fylkesmannen i Oppland synes dette er noe allmennheten burde få vite om. Derfor er det lagd en enkel brosjyre med faktaopplysninger om sau og storfe i utmarka. Brosjyra er delt ut på arrangementer som Fårikålfestivalen i Ringebu, Matauk i Lillehammer og Stavsmart’n i Øyer. Her møtes folk og formidling om landbruk er en viktig oppgave.

Se borsjyren med faktaopplysninger om sau og storfe i utmarka fra Fylkesmannen i Oppland

Powered by Labrador CMS