Varselskilt med villsvin avbildet i midten.
Hit, men ikke lenger.

En pest og en plage

LEDER: Vårt budskap er klart. Villsvin hører ikke hjemme i den norske faunaen. Vi trenger ingen norsk villsvinstamme. Derfor oppfordrer vi alle jegere til å bruke ledig tid til å skyte svenskesvina så fort de passerer grensa.

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift nr. 09/2018.
Bli abonnent du også.

Fortsatt er villsvin så eksotiske i Norge at du blir belønnet med en artikkel i lokalavisa om du feller et dyr, men nå blir vi truet av en hel hær av svenskesvin.

I Sverige ble det i fjor skutt 100 000 dyr. Det er tusen ganger mer enn for 30 år siden.

Likevel teller den svenske villsvinstammen over 300 000 dyr. Villsvin er utrolig produktive, og stammen kan fordoble seg hvert tredje år.

Villsvin gjør store skader

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) anslår at antall villsvin i Norge vil øke fra 1000 dyr i dag til 40 000 dyr om 12–15 år.

Tallene er basert på at det ikke settes inn målrettede tiltak, men det er heller ikke tatt høyde for klimaendringer, som kan føre til enda raskere økning.

Å møte en lynrask, fullvoksen råne på nærmere 200 kg, utstyrt med sylskarpe hoggtenner, er ingen spøk.

I tillegg forårsaker dyra store skader for plante- og grønnsaksprodusentene. På toppen av det hele er de Europas største smittebærer av svinepest.

Svinepesten brer om seg

I takt med oppformeringen av villsvin ser vi at den ekstremt smittsomme sykdommen afrikansk svinepest, ASF, nå sprer seg i rekordfart. Spredning kan skje gjennom direkte kontakt mellom dyr, eller indirekte kontakt via personer, biler og innredning. Viruset kan også overleve flere år i frosset kjøtt eller i bearbeidede produkter. Matavfall er annen kjent smittespreder.

I dag er det påvist smitte i Portugal, Spania, Russland, Hviterussland, Ukraina, Polen, Tsjekkia, Romania, Ungarn, Litauen, Latvia, Estland og Kina. I tillegg er sjukdommen oppdaget hos villsvin i Belgia, like ved grensa til Frankrike, Tyskland og Luxembourg. Det er også påvist ASF i Murmansk, bare 20 mil fra den norske grensa. Nye land vil antakelig være rammet før vi går i trykken.

Utbrudd kan gi milliardtap

Utbrudd betyr at alle dyr innenfor en sikkerhetssone må avlives. Resultatet kan bety milliardtap for svineprodusentene. I Danmark vurderer de faktisk å bygge et sju mil langt og 1,5 meter høyt grensegjerde mot den tyske grensa.

Enkelte norske grunneiere ser økt villsvinbestand som en mulighet til å tjene mer penger på jakt, uten tanke på det øvrige dyrelivet eller norsk husdyrhold. Det er en veldig kortsiktig tankegang.

Si nei til villsvin i norske skoger

Vårt budskap er klart. Villsvin hører ikke hjemme i den norske faunaen. Vi trenger ingen norsk villsvinstamme. Derfor oppfordrer vi alle jegere til å bruke ledig tid til å skyte svenskesvina så fort de passerer grensa. Dette er helt greit så lenge det skjer, innenfor gjeldende fellingsbestemmelser. Dessuten må smugling av kjøtt stoppes umiddelbart. Alle som driver camping, gardsturisme eller annen turisme må være spesielt på vakt og handtere matavfall og søppel med omtanke.

Oppdater deg på Mattilsynets nettsider om sikkerhetsrutiner dersom du har vært på besøk i risikoområder. Husk at du kan bringe smitten videre selv om du ikke er i direkte kontakt med gris. Det vil være ille om vi ødelegger vår unike dyrehelse på grunn av ureine sko eller smugling av ei spekeskinke.

Powered by Labrador CMS