En dyktig mekaniker på verkstedet kan sikre neste salg.

Den beste selgeren står i verkstedet

LEDER: En gardbruker som legger en million eller mer på bordet for en ny traktor, har ikke tatt et valg bare om merke og modell. Bonden har også tatt et valg om å stole på at servicen i etterkant vil holde.

Selgeren er langt bedre lønnet enn mekanikerne. Ikke bare i kroner og ører, men også i form av frynsegoder som firmabil og telefon. Tanken er at det er selgeren som drar inn kunder og sikrer salg, som sørger for penger i kassa. I mange bransje er det kanskje riktig, men landbruksbransjen er ikke som alle andre bransjer.

En gardbruker som legger en million eller mer på bordet for en ny traktor, har ikke tatt et valg bare om merke og modell. Bonden har også tatt et valg om å stole på at servicen i etterkant vil holde. Selgeren sikrer kanskje det første salget, men i det øyeblikk noe går galt, er det en annen som trår inn: landbruksmekanikeren. Og så fort landbruksmekanikeren kommer inn i bildet, er selgeren mer eller mindre prisgitt den jobben vedkommende gjør.

En mekaniker som får treskeren i gang igjen og som får traktoren ut på veien i brøytesesongen, det er en mekaniker som har sikret neste salg.

Gjør mekanikeren en slett jobb, hjelper det ikke hvor god selger du er neste gang bonden trenger noe nytt. Men en mekaniker som løser problemet, som får treskeren i gang igjen etter et uventet havari og som får traktoren ut på veien i brøytesesongen, det er en mekaniker som har sikret neste salg og sikkert flere salg deretter.

Skjortekledde selgere med rene sko er sjelden vare å se ved siden av ei maskin med motordekslet oppe. De forsvinner som oftest til neste kunde så fort nøkkelen til maskina er overrakt, og trenger du veiledning for å forstå en kranglete autostyring, bør du sørge for at vanskene oppstår innafor kontortida.

Men har du funnet et verksted med en mekaniker som du vet du kan stole på, er terskelen høy for å bytte merke. For til syvende og sist er ikke det viktigste at traktoren lukter ny eller at treskeren har nyeste terminal i hytta. Det viktigste at traktoren, maskina eller redskapet fungerer når det skal, også flere år etter kjøpet, når jorda er lagelig, kornet står modent eller snøen faller. Det er det mekanikeren som sørger for, ikke selgeren.

Landbruksmekanikerne er ikke bare landbrukets førstehjelpere, de er også de beste salgspersonene kjedene har.

Derfor er det helt på sin plass å løfte fram de kommende landbruksmekanikeren slik som nå blir gjort i forbindelse med Agroteknikk og Årets lærling. Og vi kan godt kaste litt ære over alle de landbruksmekanikerne som allerede er ferdig utdannet og sørger for at bonden får gjort alt som skal gjøres. De stiller opp tidlig som sent, gjerne til langt lavere lønn enn selgerne, selv om det i praksis er de som drar i havn fremtidige salg allerede før gardbrukeren har tenkt tanken på nytt utstyr. Landbruksmekanikerne er ikke bare landbrukets førstehjelpere, de er også de beste salgspersonene kjedene har.

Powered by Labrador CMS