Her holder vi til, på Grøset utenfor Kirkenær, med landbruket tett innpå.
Her holder vi til, på Grøset utenfor Kirkenær, med landbruket tett innpå.

Det startet med et postkort til 150 000 bønder

Og rettighetene til en lommealmanakk. 40 år senere holder Bedre Gardsdrift fortsatt koken.

Publisert

I 1978 flyttet Bjarne H. Reenskaug Forlag og Trykkerier virksomheten fra Karl Johansgt. i Oslo til Grøset Herregård på Namnå i Grue kommune i Solør. Med på flyttelasset var blant annet tidsskriftene Næringsrevyen, Storkjøkken, Skip, Jantisjar’n og Porselensmaling. I tillegg hadde firmaet også utgiverrettighetene til KK Hejes lommealmanakk.

Disse håndbøkene var et lite oppslagsverk i lommeformat og inneholdt også fagartikler. Det førte til at mange lesere henvendte seg til utgiveren med faglige spørsmål eller ytret ønske om fagstoff.

Sjefredaktøren i forlaget, Odd H. Vanebo, skjønte derfor tidlig at det var behov for et eget tidsskrift innen landbruksteknikk. Da passet det perfekt at Gunnar Lukerstuen henvendte seg til bedriften med spørsmål om det samme.

Julekort til bøndene

Lukerstuen og Vanebo klekket ut det nye bladkonseptet i løpet av 3-4 måneder og i mars 1981 var KK Heje, som bladet het fram til 1991, ute hos abonnentene. Det skjedde etter en enkel markedsføring.

Først ble det sendt ut et julekort til landets 150 000 bønder og deretter et lite kort med spørsmål om abonnement. Resultatet var 6000 abonnenter.

Det morsomme er at mange av dem som tegnet abonnement i 1981, fortsatt er abonnenter i dag. Samtidig har mange kommet til. Vi benytter anledningen til å takke for tilliten.

Kjøpt for en 50-lapp

På midten av 80-tallet solgte Reenskaug forlaget til Schibsted, som på sin side kastet kortene i 1987. Da var det krise på Grøset. Det hele endte med at Odd H. Vanebo kjøpte eiendom og virksomhet for en femtilapp og etablerte Vanebo Fagpresse AS.

Med på kjøpet fikk han riktignok ei gjeld på rundt 20 millioner kroner, men dette ble snudd til positive tall i løpet av 10 år med knallhardt arbeid både fra eier og ansatte. I dag heter forlaget Ask media AS, og Bedre Gardsdrift er fortsatt forlagets flaggskip.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2011, da Bedre Gardsdrift fylte 30 år.

Powered by Labrador CMS